Έφη Αχτσιόγλου: “Χωρίς άλλη καθυστέρηση σαφείς οδηγίες και οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων”
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης της εργασίας, λόγω των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε τοποθέτησή της στον τ/σ “OPEN”.
«Έχουμε να κάνουμε με μία παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και εδώ δεν χωρούν πολιτικοί ανταγωνισμοί. Χρειάζεται διάλογος και από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενη στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης επισήμανε ότι «στα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, σε αυτόν τον τομέα υπάρχει πολύ μεγάλη ανεπάρκεια. Από την πλευρά μας καταθέσαμε μία δέσμη 6 μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τα οποία ακόμη δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση και κυρίως δεν έχουμε ακούσει κάτι από την πλευρά της που να αφορά την εργασία».
Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «υπάρχουν επιχειρήσεις που μειώνεται δραματικά ο τζίρος τους, επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κρουσμάτων ή δεν δουλεύουν λόγω των περιορισμών. Χρειάζονται σαφείς κανόνες από την πλευρά της πολιτείας και χρήματα. Πρέπει να είναι σαφές ότι οι αποδοχές των εργαζομένων δεν χάνονται. Έχουμε αναρρωτικές άδειες, άδειες εφόσον υπάρχει κρούσμα στην οικογένεια και στο σπίτι ή όταν κλείνει η επιχείρηση. Οι αποδοχές πρέπει να καταβάλλονται κανονικά, να γίνει σαφές αυτό από το υπουργείο Εργασίας».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα των ημερομισθίων, των αποδοχών και των αδειών πρέπει να διευκρινιστούν, γιατί όλα αυτά είναι στον αέρα καιοι εργαζόμενοι θα τα βρουν μπροστά τους. Να τεθούν σαφείς κανόνες ότι δεν μπορεί με την επίκληση της αναστάτωσης να έχουμε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, να μην βρεθούν εργαζόμενοι που το καλοκαίρι θα ανακαλύψουν ότι οι άδειές τους έχουν συμψηφιστεί με της τωρινής περιόδου».
Τόνισε, παράλληλα, ότι «χρειάζεται να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις που κλείνουν ή μειώνεται πολύ ο τζίρος τους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για να μην έχουμε κύμα απολύσεων. Να προστατευθούν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στα εποχικά επαγγέλματα, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις θεάματος. Να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων».
Σημείωσε, τέλος, ότι «έχουμε προτείνει μέτρα που ελπίζω να τα ακούσει το υπουργείο Εργασίας, γιατί υπάρχει ήδη καθυστέρηση. Οπωσδήποτε χρειάζεται αναθεώρηση του προϋπολογισμού και πρόσθετα χρήματα για τη στήριξη της εργασίας. Τα 15 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει το υπουργείο Υγείας είναι προφανώς αστείο ποσό. Οι κανόνες έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί με σαφήνεια από την κυβέρνηση».