Αντεπίθεση Ερντογάν – Θέλει συνάντηση με Μέρκελ και Μακρόν παρακάπτοντας τις Βρυξέλλες – Θα δεχθούν;

Αντεπίθεση Ερντογάν – Θέλει συνάντηση με Μέρκελ και Μακρόν παρακάπτοντας τις Βρυξέλλες – Θα δεχθούν;

Μετά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, επαφές στις οποίες δεν κατάφερε να κερδίσει όσα στόχευε, άλλαξε το σχέδιό του ανακοινώνοντας ένα κύκλο συνομιλιών, απευθείας με αυτούς που αποφασίζουν για την Ευρώπη δηλαδή τον Μακρόν και την Μέρκελ.

Ο λογος ήταν πως οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τη Δευτέρα, απαίτησαν από τον Ερντογάν να απομακρύνει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί με τη συνδρομή του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, και να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ερντογάν θελει να κερδίσει χρόνο ή ανακοίνωσε τη συνάντηση προς εσωτερική κατανάλωση;

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να επικαιροποιήσει το χρηματικό ποσό της προηγούμενης συμφωνίας να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο Βρυξελών – Τουρκίας, αλλά και να συντηρήσει τις τουρκικές ενστάσεις για την τήρηση της υπάρχουσας συμφωνίας από την ΕΕ αποφασίζοντας να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή, στην οποία θα προΐστανται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέφ Μπορέλ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να εξεταστούν οι διαφωνίες σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Το παραπάνω γεγονός του δίνει διπλωματικό χρόνο και ετσι αποφάσισε να ανακοινώσει ένα κύκλο συνομιλιών, απευθείας με αυτούς που αποφασίζουν για την Ευρώπη δηλαδή τον Μακρόν και κυρίως την Μέρκελ προσπαθώντας να επωφεληθεί του χρόνου που θα χρειασθεί η επιτροπή προκειμένου να εξετάσει την συμφωνία του 2016.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους 2 εκ των 27 ηγετών της ΕΕ, με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν. Πρακτικά ακύρωσε τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, αλλα και το έργο της επιτροπής στην σύσταση της οποίας είχε συναινέσει λίγες ώρες νωρίτερα!

Συγκεκριμένα ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει, προς το παρόν, τα σύνορα για τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη και επανέλαβε την έκκλησή του προς την Ελλάδα να ανοίξει και αυτή τα σύνορά της ενώ ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη, μία σύνοδο για το μεταναστευτικό, στην οποία θα συμμετέχουν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και πιθανόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον. «Θα συναντηθούμε στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη (17 Μαρτίου)» είπε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Βερολίνο και το Παρίσι, για μια συνάντηση με αυτή τη σύνθεση. Όχι μόνον επειδή απουσιάζει η Ελλάδα, με την οποία έχει προκληθεί ένταση εξαιτίας των τουρκικών χειρισμών, αλλά και γιατί πρόκειται για ουσιαστική παράκαμψη των Θεσμών της ΕΕ.

Και το ερώτημα είναι το εξής: Θα δεχθούν Μέρκελ και Μακρόν να συζητήσουν ένα θέμα που αφορά συνολικά την ΕΕ, χωρίς την εκπροσώπησή της, και με την πιθανή παρουσία της Βρετανίας που μόλις την έχει εγκαταλείψει;

Ο Ερντογάν πάντως φαίνεται ότι το πρότεινε, ακόμη και για εσωτερική κατανάλωση.


Σχολιάστε εδώ