Στα ξερονήσια η κυβέρνηση – Κάνουν πίσω μετά τις αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

-Εκεί θα φτιαχτούν τα κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες

Σε μονόδρομο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών, καθώς σε διάφορα σημεία της επικράτειας εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους. Καθοριστικό προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και το φιάσκο με τα ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν το κλίμα, κυβερνητικά στελέχη (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Μηταράκης, Στ. Πέτσας), ένα μετά το άλλο, σε δηλώσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Υπέρ της συγκεκριμένης λύσης τάχθηκε ανοιχτά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης. Άλλα κυβερνητικά στελέχη ωστόσο επισημαίνουν ότι η επιλογή αυτή και πιο χρονοβόρα και πιο δαπανηρή θα είναι, καθώς στα ακατοίκητα νησιά δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή, κατά συνέπεια όλα (δρόμοι, ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.) πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν. Κατά των κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά τάχθηκε, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κάτοικοι και φορείς τηρούν στάση αναμονής και στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την κατασκευή κλειστών κέντρων στην περιοχή τους.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου ανησυχούν για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την παρουσία μεγάλου αριθμού προσφύγων / μεταναστών υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα μέσα της εβδομάδας η κυβέρνηση σχεδίαζε να μεταφέρει με αρματαγωγό ως τη Θεσσαλονίκη 700 πρόσφυγες από το κέντρο της Μόριας προκειμένου να τους εγκαταστήσει στην περιοχή του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες. Τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι κατέβηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ματαιώσει τα σχέδιά της. Το επιχείρημα των διαμαρτυρόμενων ήταν ότι ο χώρος όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν (πρώην στρατόπεδο Βασιλειάδη) βρίσκεται πλησίον κατοικημένης περιοχής.

Στο μεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και αυξημένων προσδοκιών, κάνοντας λόγο για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 10.000 προσφύγων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι όσοι πρόσφυγες παίρνουν άσυλο θα πρέπει εντός 30 ημερών να αποχωρούν από τα κέντρα υποδοχής, ενώ ταυτόχρονα διακόπτεται οριστικά κάθε είδους παροχή (χρήματα, τρόφιμα κ.ά.) που είχαν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, με βάση την τροπολογία αυτή το επόμενο διάστημα περί τους 1.000 πρόσφυγες θα αποχωρήσουν από το κέ­ντρο υποδοχής στη Μόρια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: skai.gr


Σχολιάστε εδώ