Αποκλειστικό: Εξετάστηκε το βέτο για το Προσφυγικό, αλλά πάγωσε για την ώρα

Αποκλειστικό: Εξετάστηκε το βέτο για το Προσφυγικό, αλλά πάγωσε για την ώρα

Σε μια από τις συσκέψεις στο Μαξίμου, την εβδομάδα που πέρασε, ακούστηκε και η λέξη «βέτο» για το Προσφυγικό από κορυφαίο συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο ίδιος υποστήριξε και την άποψη να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό.

Ακούστηκε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας, αφού με διάφορα προσχήματα δεν αποδίδει τα συμφωνηθέντα χρήματα προς την Άγκυρα, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι μπορεί να χρωστάει ακόμα και πάνω από 3 δισ. ευρώ στον Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, τονίστηκε η υποχρέωση των χωρών-μελών της ΕΕ να παίρνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων στο έδαφός τους και για όσες χώρες δεν συμμορφώνονται, να προβλέπονται ποινές, όπως, π.χ., ο αποκλεισμός τους από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τελικά προκρίθηκε η λύση του άρθρου 78 παράγραφος 3, που προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ορίζει τα εξής: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους-μέλους ή των εν λόγω κρατών-μελών».

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον 15 κρατών-μελών που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί, αυτήν την ώρα τουλάχιστον, την πολύ σκληρή γραμμή και έκοψε κάθε άλλη κουβέντα. Μετά ακολούθησαν οι τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και η εντολή στον κ. Δένδια να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ