Ανοιχτή η πόρτα της υψηλής τεχνολογίας

Ανοιχτή η πόρτα της υψηλής τεχνολογίας

«Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αξιοποιήσουμε την υψηλή τεχνολογία και να επενδύσουμε στο τεράστιο επιστημονικό δυναμικό που φεύγει. Να δημιουργήσουμε συνθήκες όπου με το πολύ φθηνότερο εργατικό κόστος σε σχέση με τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ευρώπη γενικότερα μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε καλύτερες τιμές και ενδεχομένως και σε καλύτερη ποιότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να πιστέψει ότι απαιτούνται επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία, και όχι μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες».

«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επισήμως σε ερευνητικά προγράμματα 250 καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Άλλοι 150 δουλεύουν σε ξένα πανεπιστήμια αλλά είναι Έλληνες. Οπότε είμαστε ένας σημαντικός αριθμός ελλήνων επιστημόνων στο CERN των 10.000 εργαζομένων και δεν είμαστε μόνο φυσικοί, αλλά και μηχανικοί, νομικοί, φιλόλογοι, οικονομολόγοι κ.λπ.

Επίσης, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να διαθέτουμε τους πόρους και την τεχνική βοήθεια των διάσημων πανεπιστημίων Αμερικής και Ευρώπης».

«Αν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τέτοια υποδομή. Πιστεύω ότι ο ρόλος ενός ερευνητή στην Ελλάδα, τουλάχιστον ενός ώριμου, δεν είναι μόνο να γεμίσουμε το βιογραφικό μας με ακόμη περισσότερες εργασίες, ούτε να καθοδηγήσουμε μόνο μερικά ακόμη διδακτορικά. Το κάνουμε και αυτό ούτως ή άλλως. Είναι και τι μπορούμε να μεταφέρουμε στη χώρα».

Ευάγγελος Γαζής
Καθηγητής Πειραματικής Φυσικής
Στοιχειωδών Σωματιδίων
στο ΕΜΠ και ερευνητής στο CERN

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: pemptousia.gr


Σχολιάστε εδώ