Παγκόσμιο κραχ στην οικονομία – Βυθίζονται οι τιμές πετρελαίου

Παγκόσμιο κραχ στην οικονομία – Βυθίζονται οι τιμές πετρελαίου

Κραχ σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο στο άνοιγμα ξεπέρασε το -14% και τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο “κόκκινο”, ακολουθώντας το δραματικό sell-off που ταρακουνά τις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια η πτώση περιορίστηκε κάτω του 9% για τον Γενικό Δείκτη και στο 13% για τον τραπεζικό, με την μεταβλητότητα να βρίσκεται στα ύψη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε στο -6% και έχει πλέον μπει σε έδαφος bear market, ενώ απώλειες της τάξης του 8% σημειώνουν ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100, με τους επενδυτές να τρέπονται σε μαζική φυγή, ενώ η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου βυθίζει τον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Mε πληροφορίες απο το iefimerida.gr και capital.gr

 


Σχολιάστε εδώ