Κ. Μητσοτάκης: Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή στάσης της Τουρκίας – Ελλάδα και ΕΕ δεν εκβιάζονται από κανέναν (video)

Κ. Μητσοτάκης: Απαιτείται έμπρακτη αλλαγή στάσης της Τουρκίας – Ελλάδα και ΕΕ δεν εκβιάζονται από κανέναν (video)

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

– «Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης» είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Τα νέα προβλήματα την κάνουν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει. Ωστόσο γίνεται πιο πολύπλοκο το έργο μας».


Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα.


Ενώ τόνισε πως στην απόπειρα της Τουρκίας να καταστήσει «παράνομους εισβολείς» χιλιάδες ανθρώπους για τα δικά της θέλω, «παραβιάζοντας ωμά το διεθνές δίκαιο»[…}«η Ελλάδα και η Ευρώπη ξέρουν να ξεπερνούν εμπόδια», ενώ ανέφερε πως η χώρα μας και η Ε.Ε. «δεν εκβιάζονται από κανέναν. Έχουμε τη βούληση και την αποτελεσματικότητα να διαφυλάξουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στήριξαν ηθικά και υλικά, αλλά και εμείς προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ω, η Τουρκία θα πρέπει να δεχτεί πίσω όσους πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε στην Άγκυρα πως θα πρέπει να δεχτεί κοινές περιπολίες, σε Αιγαίο και χερσαία σύνορα. Επίσης, σημείωσε πως οι επιστροφές στην Τουρκία θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα αναγνώριζε και αναγνωρίζει πως η Τουρκία διαδραμάτιζε και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού». Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται «υπό απειλές και εκβιασμούς», πρόσθεσε.

paron.gr με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Σχολιάστε εδώ