Απειλεί ο Ερντογάν από Έβρο ως Καστελλόριζο

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Είναι ώρα για εθνική συνεννόηση

-«Νάρκες» στα Ελληνοτουρκικά οι πρόσφυγες και το μνημόνιο Άγκυρας – Λιβύης

Νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά δημιουργεί η κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη, η προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων με μοχλό τους μετανάστες ακυρώνει κάθε ιδέα για προσπάθεια συνεννόησης και δημιουργεί ανοικτές εστίες τριβών, ικανές να οδηγήσουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.

Το τουρκικό κράτος θέλησε να εκβιάσει την ΕΕ και με την ευκαιρία αυτή επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας και τα αντανακλαστικά της στον Έβρο και στα νησιά.

Ευτυχώς η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και με άμεση κινητοποίηση Στρατού και Αστυνομίας όρθωσε ανάχωμα στον Έβρο, αποτρέποντας την κατάλυση των ελληνικών συνόρων με όχημα τους μετανάστες, που είχαν μεταφερθεί συ­ντονισμένα από την Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της Τουρκίας.

Η αποτυχία του κ. Ερντογάν στη Συρία και το σκληρό μήνυμα που του έστειλαν οι Ρώσοι μέσω του Άσαντ, με κατάληξη τους 33 νεκρούς τούρκους στρατιώτες, καθιστούν όλο και πιο επικίνδυνο τον τούρκο ηγέτη, ο οποίος δεν διστάζει να στραφεί προς τα δυτικά σύνορά του με στόχο να εκβιάσει τους Ευρωπαίους και να προκαλέσει την Ελλάδα.

Είναι πλέον σαφές ότι η απειλή από την Τουρκία θα είναι διαρκής και η ελληνική πολιτική θα πρέπει να διαμορφωθεί και να χαραχθεί με βάση τα νέα δεδομένα και χωρίς αυταπάτες, όπως αυτές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ότι μπορεί σύντομα η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν να αλλάξουν ρότα και πολιτική έναντι της Ελλάδας…

Η επιλογή της Τουρκίας, ενώ υπήρχε ένταση στον Έβρο, με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών να προαναγγέλλει μάλιστα την αποστολή 1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας ώστε «να εμποδίσουν την απώθηση» των μεταναστών από την Ελληνική Αστυνομία, ήταν να εκδώσει την Πέμπτη NAVTEX με την οποία για πρώτη φορά δέσμευσε παράνομα περιοχή νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα νότια της Ιεράπετρας για την πραγματοποίηση άσκησης για έρευνα και διάσωση. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί εμπράκτως τις προβλέψεις του μνημονίου με τη Λιβύη και έτσι, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα, δέσμευσε για την άσκηση περιοχή η οποία βρίσκεται ακόμη πιο δυτικά από την οριογραμμή που προβλέπει το μνημόνιο.

Πιθανότατα, η Τουρκία θέλει να δείξει με την κίνηση αυτή ότι η υπόθεση των διεκδικήσεών της δεν έχει τελειώσει και ότι η οριστική γραμμή οριοθέτησης την οποία θα διεκδικήσει θα φθάνει ακόμη και μέχρι νότια της Ιεράπετρας, όπως αρχικά υποδείκνυε ο χάρτης που είχε επιδείξει ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη τον Νοέμβριο του 2018.

Και μπορεί η έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης να έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί πλέον νάρκη στα ελληνοτουρκικά και εφόσον ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να την απασφαλίσει τότε οι εξελίξεις θα είναι πραγματικά ανεξέλεγκτες.

Όμως η Αθήνα πλέον θα πρέπει να είναι σε συνεχή συναγερμό και αυτό αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό και για τα σώματα ασφαλείας, ακόμη και για τον Στρατό, που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιους ρυθμούς και διαχείριση τέτοιων διαρκών εντάσεων. Διότι εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχει άγρυπνη φρούρηση και προληπτικά μέτρα προκειμένου η Τουρκία να μη στήσει προβοκάτσια α λα Ίμια σε κάποιο νησί του Αιγαίου και μάλιστα με πρόσχημα την διάσωση ναυαγών προσφύγων.

Για να θυμηθούμε, τα Ίμια στήθηκαν με αφορμή την προσάραξη ενός μικρού τουρκικού φορτηγού πλοίου στην περιοχή των βραχονησίδων, το οποίο αρνήθηκε την παροχή συνδρομής από ελληνικό ρυμουλκό με το επιχείρημα ότι οι βραχονησίδες είναι τουρκικές…

Αν η Τουρκία επιλέξει, μέσα στη γενική αναμπουμπούλα που υπάρχει, τόσο στη Συρία, όσο και με το Προσφυγικό αλλά και με την επικέντρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στον κορονοϊό, να κάνει μια τέτοια κίνηση στο Αιγαίο προκειμένου να προκαλέσει την Αθήνα και να την οδηγήσει υπό το καθεστώς εκβιασμών και πιέσεων σε διαπραγμάτευση ακόμη και για θέματα κυριαρχίας επί βραχονησίδων, τότε η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα βρεθούν σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Στο Μεταναστευτικό, δυστυχώς, η μεγάλη παγίδα είναι στο εσωτερικό μέτωπο, όπου μετά τη θετική μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα, που συμφώνησε με το κλείσιμο των συνόρων, καλλιεργείται σύγχυση για το ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος δικαιούται το καθεστώς προστασίας, αλλά συγχρόνως και για το πώς και υπό ποιες συνθήκες μπορεί και πρέπει να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών. Και εδώ είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δηλητηρίασε το κλίμα με την αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά για την κατασκευή των κλειστών δομών, ενοχοποιώντας έτσι μια πολιτική η οποία είναι απολύτως αναγκαία για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Και φυσικά η αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ευκαιρία από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση τουλάχιστον με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την α­ντιμετώπιση της διαρκούς απειλής.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματός του ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων είναι αντεθνική πολιτική, όπως εντελώς αντιπαραγωγική και ενισχυτική των τουρκικών ψυχολογικών επιχειρήσεων είναι η ευκολία με την οποία προβάλλονται και στιγματίζονται ορισμένες, λίγες ευτυχώς, ακραίες συμπεριφορές από αστυνομικούς, λιμενικούς στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αναχαίτισης της προσπάθειας προσβολής των ελληνικών συνόρων, ενώ αντιθέτως υπάρχει σιωπή και χαμηλοί τόνοι για την πολιτική της ίδιας της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, η αποσυμφόρηση θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργεί κίνητρο και σε άλλους μετανάστες να επιχειρήσουν να φθάσουν στα νησιά. Θα πρέπει, δηλαδή, να γίνει σε περιοχές και με τέτοιες συνθήκες που να αποθαρρύνουν όσους σκέπτονται και ωθούνται από τις τουρκικές αρχές να περάσουν παράνομα στα νησιά. Διαφορετικά, η μεταφορά στην ενδοχώρα και η προσδοκία ότι έτσι έρχονται πιο κοντά σε χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη θα δώσει το κίνητρο για νέες ροές.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός που επιβουλεύεται τα ελληνικά σύνορα, που στέλνει τις καραβιές των μεταναστών σε Έβρο και νησιά, βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων και όχι εντός τους…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ