Στηρίζουμε την Αλβανία χωρίς κανέναν όρο;

Στηρίζουμε την Αλβανία χωρίς κανέναν όρο;

Η κατάσταση στην Αλβανία συνεχίζει να είναι τραγική σε ό,τι αφορά το δηλητηριασμένο πολιτικό κλίμα, μια και η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στο Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος της χώρας είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και μέσα σε όλα αυτά το οργανωμένο έγκλημα ζει και βασιλεύει.

Έτσι, λίγες εβδομάδες πριν τεθεί προς συζήτηση στην ΕΕ η δύσκολη απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και ενώ οι αντιρρήσεις κυρίως για την Αλβανία κάθε άλλο παρά έχουν καμφθεί, το αλβανικό πολιτικό προσωπικό δείχνει να ζει στον κόσμο του.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη διαδήλωση που οργανώνουν τη Δευτέρα στα Τίρανα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, δήλωσε ότι θα διαλύσει το Κοινοβούλιο, εάν το ζητήσουν οι πολίτες στις 2 Μαρτίου.

Όλοι αντιλαμβάνονται πού θα οδηγήσει μια τέτοια απόφαση, που ουσιαστικά σημαίνει καθαίρεση της κυβέρνησης Ράμα, η οποία έχει μέχρι τώρα την πολιτική νομιμοποίηση της Βουλής. Και με τέτοιες εντάσεις πάντως θα είναι δύσκολο για όλους εκείνους που συνηγορούν υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων να πείσουν ότι η Αλβανία αξίζει μια τέτοια απόφαση.

Πάντως, ο Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, ρωτήθηκε αλλά απέφυγε να απαντήσει τι θα κάνει η Αθήνα με την Αλβανία, καθώς πυκνώνουν οι φωνές που καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Ράμα δεν ανταποκρίνεται στους όρους που είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης για το περιουσιακό της μειονότητας και την τήρηση των διεθνών στάνταρντ για την απογραφή του πληθυσμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτά είναι θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έτσι θα κριθούν. Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς πάντως είναι ότι «ψήνεται» στήριξη και της Αλβανίας, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, με την ελπίδα ότι κάποιοι άλλοι θα βρεθούν να βάλουν το βέτο.

Πάντως έτσι χάνεται η ευκαιρία να μπουν θεσμικά και αποφασιστικά τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας ως ευρωπαϊκοί πλέον όροι στην Αλβανία. Και για να μην ξεχνιόμαστε, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δίνει, υποτίθεται, αγώνα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και να μην έχει θέσει ως βασικό όρο στην Αλβανία την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ