Στ. Αραχωβίτης: «Νόμος “μπλέντερ” με διατάξεις για τους συνεταιρισμούς και διατάξεις για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες»

Στ. Αραχωβίτης: «Νόμος “μπλέντερ” με διατάξεις για τους συνεταιρισμούς και διατάξεις για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες»

Στη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα τη συζήτηση και ψήφιση του Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, που έχει καταλάβει τη δημόσια συζήτηση και εντός του Κοινοβουλίου.

«Έχουμε καταλάβει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στη γειτονιά μας, για να τα διαχειριζόμαστε μόνο με επικοινωνιακό τρόπο; Η γειτονιά μας φλέγεται, έχουμε πρόβλημα, το οποίο εργαλειοποιείται από τον γείτονα. Καλό θα είναι, λοιπόν, να μη διχάζουμε την κοινωνία, να μη χρησιμοποιούμε τα ΜΑΤ εναντίον των νησιωτών, να μη χρησιμοποιούνται εμπρηστικές δηλώσεις, αλλά, όπως είπε και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, να βάλουμε πλάτη όπου χρειάζεται. Ας μείνουμε σε αυτό. Όλοι οι Έλληνες είναι πατριώτες και φιλόξενοι. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε. Τώρα χρειάζεται ομοψυχία, δε χρειάζεται να μιλάμε για  ανοιχτά και κλειστά σύνορα, ο ένας να κατηγορεί τον άλλον για το πόσο υπήρχαν ανοιχτά ή κλειστά σύνορα με 5.500 μετανάστες στη Μόρια και πόσο είναι ανοιχτά ή κλειστά τα σύνορα με 25.000 μετανάστες στη Μόρια.»

Για το συζητούμενο νομοσχέδιο ο Στ. Αραχωβίτης επικεντρώθηκε στο τι πραγματικά είπαν οι δύο φορείς, «οι δύο φορείς που εκφράζουν τους συνεταιρισμούς», όπως υπογράμμισε.

Ο Στ. Αραχωβίτης ανέγνωσε  απόσπασμα από  τον Πρόεδρο της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Σατολιά, όπου αναφέρεται επιγραμματικά: «Ξέρουμε ότι η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Οι συνεταιρισμοί είναι υπερχρεωμένοι, οι περισσότεροι ή σε προμηθευτές ή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», συμπληρώνοντας ότι, υπό αυτές τις συνθήκες όπως περιγράφονται από τον Πρόεδρο, υπάρχει σοβαρό ζήτημα γιατί η εισαγωγή επενδυτών γίνεται εντέλει, μετά τη πρώτη Συνέλευση, στη δεύτερη με απαρτία του 1/5 των μελών.

Το σοβαρότερο, όμως ζήτημα θέτει ο κ. Κατσούλης από τη ΣΑΣΟΕΕ, και αυτό είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Συμπερασματικά ο Στ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι «η παρουσία επενδυτή, αν δεν έχει άλλο λόγο ο συνεταιρισμός να ασχοληθεί με αυτό, προκύπτει από την έλλειψη χρηματοδότησης. Δηλαδή, το μόνο πρόβλημα που συζητάει κάποιος είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Σας το λένε ξεκάθαρα οι φορείς που επικαλείστε. Άρα, λοιπόν, ας δούμε την πραγματικότητα και ας μην ψάχνουμε άλλες δικαιολογίες, άλλους τρόπους για να εξυπηρετήσουμε άλλα συμφέροντα τα οποία εισηγούνται την είσοδο κατά 35% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, με δικαίωμα ψήφου στους συνεταιρισμούς».

Ακόμη αναφέρθηκε στη διαφορετική τιμή της συνεταιριστικής μερίδας για τους ιδιώτες επενδυτές, εξηγώντας ότι πρόθεση είναι να ισχύσουν για αυτούς χαμηλότερες τιμές  «Αν θέλετε να πείτε ότι μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή, βάλτε του σαν δικλίδα ασφαλείας ότι δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τη συνεταιριστική μερίδα. Γιατί το αφήνετε ανοικτό; Άρα, δεν είναι αυτό.»

Το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει δεδομένα μετά το 2016 και τη δυνατότητα να τα παρουσιάσει ενώ προφανώς δεν υπήρχαν προηγούμενα δεδομένα, είναι επειδή όπως είπε ο Σ. Αραχωβίτης «ήρθε ο ν. 4384 να βάλει μια τάξη, να δώσει δεδομένα, να ξέρουμε πλέον για ποιο πράγμα μιλάμε. Άρα, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο παρέμβασης του ν. 4384.»

Στη βασική κριτική του ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε: «Εδώ έχετε βάλει πραγματικά «στο μπλέντερ» διατάξεις για τους συνεταιρισμούς και διατάξεις για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Το βλέπουμε σε μια σειρά από άρθρα. Στο άρθρο 33 για την περιουσία, δεν είναι μέτοχοι οι συνεταίροι. Είναι άλλες οι αρχές και οι αξίες που διέπουν τους συνεταιρισμούς.

Το βλέπουμε ότι έχετε μπερδέψει τελικά μεγάλους και ισχυρούς συνεταιρισμούς ή μειώνετε τα μέλη. Το βλέπουμε πάλι στις διατάξεις για το ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο. Μια λέτε ότι δεν είστε κρατιστές, την άλλη παρεμβαίνετε σε αυτό. Νομίζω ότι βασικό στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η σύγχυση».

Τέλος, ο Σ. Αραχωβίτης κατέληξε: «Επί της ουσίας, εμείς θα κρατήσουμε τα θετικά, όπως ότι κρατήσατε τον ν. 4384 και ό,τι άλλο θετικό υπάρχει, αλλά επί της αρχής δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο».


Σχολιάστε εδώ