Ποιες περιπτώσεις ρυθμίζει το νέο Ασφαλιστικό
– Αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος του Γιάννη Βρούτση, πέρα από τις βασικές αλλαγές που επιφέρει στον «νόμο Κατρούγκαλου», στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιλαμβάνει και μια σειρά περιπτωσιολογικών ρυθμίσεων που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα:
♦ Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε μισθωτούς μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 75 που ήταν μέχρι σήμερα σε 50, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης μειώνεται στους δύο μήνες.
♦ Προβλέπεται πιο γρήγορη χορήγηση του εφάπαξ σε όσους ασφαλισμένους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
♦ Σχετικά με τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, για να λάβει κάποιος τη σύνταξή του από τον τελευταίο φορέα στον οποίο είχε ασφαλιστεί, επέρχεται μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης που θα έπρεπε να έχει σ’ αυτόν τον φορέα από 1.500 ημερομίσθια (εκ των οποίων τα 500 την τελευταία τριετία) σε 1.000 (εκ των οποίων τα 300 την τελευταία τριετία).
♦ Ειδικά για τις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας ή θανάτου, πάντοτε στα πλαίσια της διαδοχικής ασφάλισης, ο απαιτούμενος αριθμός μειώνεται στις 600 ημέρες ασφάλισης σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο κι αν έχουν γίνει, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας. Για τους ασφαλισμένους που είναι 67 ετών υπάρχει ακόμα ευνοϊκότερη πρόβλεψη, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση στον τελευταίο τους φορέα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις ως προς τον αριθμό των ημερών ασφάλισης που θα έπρεπε να έχουν σ’ αυτόν τον φορέα.
♦ Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, ώστε να υπολογισθεί η σύνταξη που θα χορηγηθεί, εφόσον δεν υπάρχει χρόνος ασφάλισης από το 2002 και μετά, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση μπορούν να αναζητηθούν αυτές οι αποδοχές μέχρι και μία δεκαετία πριν από το 2002, αντί της πενταετίας που ήταν μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τον αιτούντα.
♦ Δίνεται πλέον η δυνατότητα συνταξιοδότησης, με χρήση δικού τους δικαιώματος, σε όσους είναι γονείς, σύζυγοι ή αδέλφια ατόμου με αναπηρία και λάμβαναν σχετική σύνταξη ως προστάτες-υποστηρικτές του ατόμου αυτού. Με τη συγκεκριμένη ευνοϊκή διάταξη ρυθμίζονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις στις οποίες έχει γίνει αναστολή της υποστηρικτικής σύνταξης για τους προστάτες του ανάπηρου ατόμου, επειδή ο τελευταίος απασχολείται πλέον ως μισθωτός ή έχει εισοδήματα ως αυτοαπασχολούμενος. Με τη σημερινή διάταξη πλέον θα έχουν αυτήν τη δυνατότητα, αρκεί να έχει γίνει η αναστολή της υποστηρικτικής συντάξεως.
♦ Προβλέπεται πλέον η καταβολή του εφάπαξ, ακόμα και όταν ο δικαιούχος λαμβάνει προσυνταξιοδοτικές παροχές. Κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους χιλιάδες ασφαλισμένους που είναι «όμηροι» των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.
♦ Σε όσους έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση εφάπαξ, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να το λάβουν, θα επιστραφούν οι όποιες εισφορές έχουν καταβάλει.
♦ Για τους ένστολους των ειδικών δυνάμεων –αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της ενασχολήσεώς τους– προβλέπεται προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης που θα λάβουν κατά 1,5% για κάθε επιπλέον έτος απασχόλησης μετά τα 45 έτη, όταν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους προβλέπεται προσαύξηση 0,5% για κάθε επιπλέον έτος ασφάλισης πέραν των 40 ετών.
♦ Διατηρείται η διάταξη για τις νέες μητέρες που έχουν αγροτική δραστηριότητα, που προβλέπει την καταβολή, για δώδεκα μήνες μετά τον τοκετό, του 50% των εισφορών που είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν προς τον φορέα τους.
♦ Ξεκαθαρίζεται το τοπίο ως προς την απασχόληση όσων είναι συνταξιούχοι, καθώς η ρύθμιση θα αφορά και αυτούς που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικές παροχές.
♦ Αυξάνεται η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους εργάζονται από το 40% στο 70%, ενώ δεν θα υπάρχει καμία μείωση στη σύνταξη του ΟΓΑ, για όσους συνταξιούχους του φορέα απασχολούνται σε καθαρά αγροτικές εργασίες.
Επίσης, δεν προβλέπεται καμία μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης σε όσους συνταξιούχους απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και είναι ψυχικά ασθενείς, πολύτεκνοι ή λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, αρκεί το εισόδημα που λαμβάνουν από τις αγροτικές αυτές εργασίες να μην υπερβαίνει ετησίως τα 10.000 ευρώ.
Οι παραπάνω χαρακτηριστικές ρυθμίσεις, παρότι αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους, είναι γεγονός ότι συνολικά επηρεάζουν ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και μάλιστα καθοριστικά ως προς το προσδοκώμενο ποσό της σύνταξης που θα λάβουν.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ