Βαρουφάκης: Να η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία

Βαρουφάκης: Να η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία

-Στη θέση του «Ηρακλή», που τον έφτιαξαν για να ξεπουλήσουν τα σπίτια του κόσμου, προτείνει τον «Οδυσσέα», τον πολυμήχανο, ο οποίος παγώνει το δάνειο και δεν τοκίζεται, με τον δανειολήπτη να διατηρεί πρώτος το δικαίωμα χρήσης του ακινήτου και να μην πετιέται στον δρόμο – Θα πληρώνει ένα ενοίκιο που δεν θα ξεπερνάει το 1/3 των διαθέσιμων εισοδημάτων του – Έτσι θα κερδίζει και η τράπεζα και ο δανειολήπτης

Καινά… δαιμόνια σπέρνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και γραμματέας του ΜέΡΑ25, με τη λύση που προτείνει για την πρώτη κατοικία και τα «κόκκινα» δάνεια.

Λύση που προστατεύει τα νοικοκυριά τα οποία κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο, να χάσουν το σπίτι τους, αλλά και εκείνους που έχουν στην πλάτη τους «κόκκινα» δάνεια και απειλούνται από τις τράπεζες και τα funds, τα γνωστά «κοράκια», να τους κατασχέσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Εξέλιξη που θα οδηγήσει σε τραγωδίες και σε κοινωνική έκρηξη.

Η λύση που προτείνει ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 αποτρέπει ακραίες καταστάσεις και προσφέρει διεξόδους, με τον δανειολήπτη να κρατάει το ακίνητό του και το νοικοκυριό το σπίτι του, πληρώνοντας ως ενοίκιο το 1/3 των διαθέσιμων εισοδημάτων του.

Και τη λύση θα τη φέρει ο «Οδυσσέας», ο πολυμήχανος, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον «Ηρακλή», που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό στο μέγα θέμα των «κόκκινων» δανείων και της πρώτης κατοικίας.

Την αποτελεσματική λειτουργία του «Οδυσσέα» περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, με τον Μάκη Κουρή και τον Γιώργο Σιαδήμα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων και της πρώτης κατοικίας, περιέγραψε αναλυτικά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, με τη Βουλή να παίρνει από δω και πέρα τη σκυτάλη.

Ο «Ηρακλής» τι είναι;
Ο «Ηρακλής» είναι ένα «όχημα», όπως το ΤΑΙΠΕΔ, που το έφτιαξαν για να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία. Τον «Ηρακλή» τον έφτιαξαν για να ξεπουλήσουν τα σπίτια του κόσμου. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί. Είναι το πρόβλημα της εξυγίανσης των τραπεζών, γιατί χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία, μια καπιταλιστική κοινωνία – αυτήν έχουμε.

Άρα χρειάζεται εξυγίανση των τραπεζών. Είναι, λοιπόν, δεδομένο και συμφωνώ με την κυβέρνηση, και με αυτήν και με την προηγούμενη, ότι τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να φύγουν από τα βιβλία των τραπεζών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Όσο είναι βαρίδι για τις τράπεζες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως πιστωτικά ιδρύματα. Άρα τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να φύγουν.

Το θέμα είναι πώς θα φύγουν. Αυτό που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απόφαση ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη. Του ήρθε email από τις Βρυξέλλες, για την ακρίβεια από τη Φρανκφούρτη, από τον ESM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν δείτε το σχέδιο νόμου, είναι αντιγραφή του ιταλικού. Πρώτα το έστειλαν στην Ιταλία, όπου απέτυχε, και μετά το έστειλαν εδώ. Τι είναι ο «Ηρακλής»;

Τι κάνει; Λέει, θα πουλήσουμε τα δάνεια από τις τράπεζες σε funds, που θα τα αγοράσουν, κι έτσι θα πάρουν κάποια χρήματα οι τράπεζες για να αναπληρώσουν ένα κομμάτι των κεφαλαίων που χάνουν.

Καταργούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που, ξέρετε, είναι πολύ λογικό. Απαράδεκτο αλλά λογικό. Γιατί; Αν έρθει ένα Ταμείο από το Ντέλαγουερ να αγοράσει ένα δάνειο των 100.000, γιατί να δώσει πάνω από 5.000 αν δεν μπορεί αγοράζοντας το δάνειο να αγοράσει και το δικαίωμα να σε ξεσπιτώσει; Αν αγοράσει και το δικαίωμα να σε ξεσπιτώσει, θα δώσει 30.000 με 35.000 για να πάρει ένα δάνειο των 100.000, εφόσον κρίνει ότι στην αγορά θα μπορεί να «σκοτώσει» το σπίτι για 40.000. Αλλιώς δεν θα το κάνει. Οπότε ο «Ηρακλής» θα αποτύχει έτσι κι αλλιώς.

Τι ισχύει…

// Υπάρχει περίπτωση ο «Ηρακλής» να μην το πουλήσει;
Υπάρχει περίπτωση να μην πουλήσει το ακίνητο και να το κρατήσει για 3 – 4 χρόνια, μέχρι να ανέβουν οι τιμές κι άλλο. Σκεφτείτε όμως αυτό, είναι ένα θέμα που εμείς ως ΜέΡΑ25 το εντάσσουμε στον προγραμματισμό μας, είναι ένα μεγάλο ζήτημα… Έστω ότι έχεις ένα Ταμείο που κάνει πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δεν έρχεται να πάρει το ακίνητο και να το βγάλει στο σφυρί σήμερα. Το κρατάει για 3 – 5 χρόνια.

Δηλαδή, έχεις ένα σπίτι που μπορεί να έκανε 200.000 ευρώ προ κρίσης και έναν έλληνα πολίτη που μπορεί να είχε πάρει δάνειο 100.000 ευρώ από την Εθνική. Η τιμή του ακινήτου με την κρίση από τα 200.000 ευρώ έπεσε στα 50.000 ευρώ και τα εισοδήματα του ανθρώπου αυτού κατέρρευσαν και δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειό του.

Τώρα η Εθνική το πουλάει σε ένα fund και τον πετάει έξω. Το fund έχει πάρει το δάνειο για 15.000 με 20.000 ευρώ και το σπίτι αυτό σε 5 χρόνια θα πάει στα 250.000 ευρώ. Το fund έχει δώσει 15.000 ευρώ και πάει μια υπεραξία στα 250.000 ευρώ.

Είναι τεράστιο το ποσόν. Τι θα το κάνει το fund αυτό το τεράστιο ποσόν; Θα το βγάλει στο εξωτερικό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι έγκλημα τεραστίου μεγέθους να αφήσουμε τις υπεραξίες αυτές, γιατί η αγορά ακινήτων ανέρχεται και θα συνεχίσει να ανέρχεται. Και κάποια στιγμή, δεν ξέρω πότε, σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, θα ανέβει πολύ. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε αυτές τις υπεραξίες να φύγουν στο εξωτερικό μέσω των funds. Έχουμε χάσει τόσο εισόδημα, τόσο πλούτο τα τελευταία 10 χρόνια, τόσοι άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, έχουν χάσει τα παιδιά τους στο εξωτερικό… Οπότε αυτές τις υπεραξίες πρέπει να τις κρατήσουμε.

Χρειάζεται ένας αντι-«Ηρακλής»
Την επόμενη εβδομάδα θα βγάλουμε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου δικό μας για το ποια είναι η πρόταση. Εμείς λέμε ότι πρέπει να φύγουν τα «κόκκινα» δάνεια από τα βιβλία των τραπεζών, αλλά όχι με πώληση. Με μεταβίβαση. Εμείς προτείνουμε, αντί για τον «Ηρακλή», τον «Οδυσσέα», μια ανώνυμη εταιρεία, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών χρεών. Θα είναι ανώνυμη εταιρεία, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ΑΕ, αλλά αντί να κάνει κακό, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, που ξεπουλάει, ο «Οδυσσέας», που είναι πολυμήχανος, θα κάνει καλό. Το πολυμήχανο εστιάζεται στο εξής: Παίρνεις τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες και τα μεταφέρεις, δεν τα πουλάς, από τα βιβλία των τραπεζών στα βιβλία του «Οδυσσέα». Τι παίρνουν οι τράπεζες; Τιτλοποιείς τα ακίνητα τα οποία εμπεριέχονται στις υποθήκες που έχουν μεταφερθεί, δίνεις μια εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να αυξήσεις την αξία αυτών των τίτλων και οι τίτλοι που παίρνουν οι τράπεζες είναι το 50% της ονομαστικής αξίας των «κόκκινων» δανείων. Ακούγεται ότι χάνουν τα μισά. Ναι, αλλά τώρα χάνουν πολύ περισσότερα γιατί πουλάνε στεγαστικά δάνεια στο 15% ή 20%, ακόμα και στο 5%.

Οι τράπεζες έτσι εξυγιαίνονται. Ο δανειολήπτης εντάσσεται τώρα στη νέα αυτή δημόσια εταιρεία διαχείρισης, τον «Οδυσσέα», και τι του λέμε; Παγώνει το δάνειό σου, δεν τοκίζεται και διατηρείς πρώτος το δικαίωμα χρήσης του ακινήτου, είτε είναι πρώτη κατοικία είτε δεν είναι, κι αν έχεις ένα μικρομάγαζο και έναν εργαζόμενο, να μην πεταχτεί στον δρόμο κι αυτός.

Τι θα πληρώνεις και μέχρι πότε…
Για πάντα, αλλά θα πληρώνεις μια εισφορά παγώματος του ενοικίου στη δημόσια αυτή εταιρεία. Η εισφορά αυτή θα προσδιορίζεται από κατά τόπους Επιτροπές, που θα λειτουργούν σε συνεργασία με τις τράπεζες, με τους δήμους, με την τοπική κοινωνία. Οι δήμοι ξέρουν πολύ καλά ποια είναι τα ενοίκια της αγοράς.

Ουσιαστικά, θα πληρώνεις ένα ενοίκιο για να μένεις μέσα, το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 1/3 των διαθέσιμων εισοδημάτων σου, για να μπορείς να το εξυπηρετείς. Στη συνέχεια, θα περιμένουμε όσο χρειάζεται και όταν η εμπορική αξία του σπιτιού ξεπεράσει την ονομαστική αξία του δανείου, θα σου δίνουμε τη δυνατότητα με ένα «κούρεμα» 50% του αρχικού δανείου –το οποίο είναι το «κούρεμα» που εισπράττει και η τράπεζα έτσι κι αλλιώς από τον «Οδυσσέα»– να αρχίσεις να το αποπληρώνεις, είτε παίρνοντας ένα νέο δάνειο είτε σιγά σιγά. Ή αν η αξία ξεπεράσει πάρα πολύ την ονομαστική αξία του δανείου, θα μπορείς να μας πεις, ελάτε να πουλήσουμε το σπίτι, αλλά θα παίρνεις το ποσοστό που σου ανήκει. Δηλαδή, αν έχεις αποπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια το 40% του στεγαστικού σου δανείου, θα πάρεις το 40% της εμπορικής αξίας του ακινήτου όταν εσύ αποφασίσεις ότι το θέλεις.

Θα κερδίσουν οι τράπεζες, θα κερδίσουν και οι δανειολήπτες
Οι τράπεζες θα έχουν μικρότερο «κούρεμα» απ’ ό,τι έχουν σήμερα με τον «Ηρακλή», άρα θα κερδίσουν. Ο «Οδυσσέας», αυτή η νέα ΑΕ, πώς θα αποκτήσει περιουσία; Αποκτά τα «κόκκινα» δάνεια, τιτλοποιεί τα ακίνητα και έχει σε κάποιον βαθμό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί και ο «Ηρακλής» έχει εγγύηση 12 δισεκατομμύρια. Οπότε, αν συνδυάσεις τους τίτλους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την εισροή εσόδων από τους δανειολήπτες που πληρώνουν το ενοίκιο, ξαφνικά αυτή η εταιρεία έχει και έσοδα, τα οποία μπορείς να τα τιτλοποιήσεις κι αυτά για να έχεις κεφάλαιο.

Οι μόνοι που χάνουν, να το πω απλά, γιατί πάντα κάποιος χάνει, δεν υπάρχουν λύσεις που όλοι κερδίζουν, είναι τα funds, τα οποία δεν θα μπορούν να πάρουν αυτές τις υπεραξίες. Ουσιαστικά, με τον «Οδυσσέα» αυτές οι υπεραξίες κρατιούνται στη χώρα και βοηθούν τόσο τις τράπεζες να ορθοποδήσουν όσο και τους δανειολήπτες, ενώ δεν έχεις και το όνειδος των πλειστηριασμών, των εξώσεων. Θα πω κάτι, αλλά δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω: Αν κάποιος τραπεζίτης έχει μια θυγατρική fund και θέλει να κερδίσει από εκεί, εμένα δεν με πειράζει να χάσει ο συγκεκριμένος τραπεζίτης, γιατί η δουλειά μας δεν είναι να διασώσουμε τους τραπεζίτες, είναι να διασώσουμε τις τράπεζες.

Η Βουλή έχει τον λόγο…
Η συνέχεια είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς, όμως, είμαστε ένα μικρό κοινοβουλευτικό κόμμα. Η δουλειά μας ξέρετε ποια είναι; Να λέμε όχι σε αυτά που κάνουν κακό, αλλά να μη μένουμε στο όχι. Να ψηφισθεί το σχέδιο νόμου. Εάν το περάσεις αυτό, είναι προς το δημόσιο συμφέρον και είναι και προς το συμφέρον των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκίνησα τις περιοδείες μου από περιοχές όπου είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία και μιλάω με ανθρώπους του μόχθου που ψηφίζουν Μητσοτάκη. Πήγα στη Σπάρτη, που είναι η πιο δεξιά περιοχή της Ελλάδας από τη Λακωνία. Πήγα και μίλησα με τον Εμπορικό Σύλλογο και οι άνθρωποι που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και είναι στελέχη της μου έλεγαν: Πνιγόμαστε από τα «κόκκινα» δάνεια, τι θα γίνει;

Είναι τραγικό να βάζεις την τράπεζα να διαχειριστεί την κόπρο που η ίδια έχει δημιουργήσει, χωρίς να έχει μηχανισμούς να το κάνει, να βάζεις την τράπεζα ή το fund να επιλέξει ποιος είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Δηλαδή, αν εγώ είμαι το fund κι εσείς έχετε ένα ωραίο σπιτάκι στο Παλαιό Φάληρο, εγώ λέω: «Ωραίο το σπιτάκι σου, κύριε Κουρή, σε βγάζω στρατηγικό κακοπληρωτή και σ’ το παίρνω». Είναι δυνατόν να είμαι ο αποδέκτης της δικής σου υπεραξίας και ταυτόχρονα να κρίνω αν είσαι στρατηγικός κακοπληρωτής; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Έχει ξαναγίνει αυτό σε καμιά χώρα του κόσμου;

Τα άλλα κόμματα θα συναινέσουν;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ελπίζει ότι τα άλλα κόμματα δεν θα αρνηθούν αυτή την πρόταση, αλλά δεν είναι βέβαιο όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο ήδη έχει περάσει τον «Ηρακλή». Άλλωστε, υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν μετοχές σε funds, κερδίζουν από τα funds, και είναι οικογένειες που έχουν μια στενή σχέση με κυβερνητικούς.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ