Νεκρώνει τη χώρα ο κορονοϊός

Νεκρώνει τη χώρα ο κορονοϊός

Φόβος και τρόμος έχει καταλάβει όλο τον κόσμο

-Ουρές στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία και στη Γερμανία
-Θύμα, η οικονομία και ο τουρισμός

Ενώ οι αρμόδιες αρχές δίνουν μάχη για τον περιορισμό της μετάδοσης και της διασποράς του κορονοϊού, ένα πέπλο φόβου και ανησυχίας έχει αρχίσει να σκεπάζει τη χώρα, με άμεσες συνέπειες σε κρίσιμους τομείς αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται, τόσο θα ενισχύεται ο κίνδυνος δημιουργίας κλίματος πανικού του πληθυσμού στην επικράτεια, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Οι πρώτες παρενέργειες ωστόσο έχουν ήδη καταγραφεί κι έχουν να κάνουν με την οικονομία (μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα, άνοδος των ελληνικών ομολόγων κ.ά.) Παρενέργειες που αν δεν αποτραπεί η διασπορά του ιού θα πλήξουν κι άλλους καίριους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η αγορά, οι επενδύσεις.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους των πολιτών, κυβέρνηση και φορείς της Υγείας συνιστούν ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ επισημαίνουν ότι η νόσος είναι ακόμη σε ήπια μορφή, χωρίς ωστόσο να αποκρύπτουν την αγωνία τους για τη συνέχεια, δεδομένου ότι σε όσες χώρες εμφανίσθηκε ο ιός υπήρξε διασπορά και μετάδοσή του.

Στη συνέχεια της προσπάθειας ο ΕΟΔΥ έδωσε στην δημοσιότητα απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τον κορονοϊό, που έχει έρθει και στη χώρα μας, παρέχοντας βασικές συμβουλές, όπως για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που υποψιάζεται πως έχει προσβληθεί από τον ιό και σε ποιο τηλέφωνο να απευθύνονται οι πολίτες. Δείτε ΕΔΩ

Από τα πρώτα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση ήταν η ενίσχυση (αυστηροποίηση) των ελέγχων στα σύνορα, χερσαία όσο και θαλάσσια, με το σκεπτικό ότι φθάνουν στην Ελλάδα μετανάστες ή ταξιδιώτες από χώρες όπου έχει χτυπήσει ο κορονοϊός.

Αποφάσισε ακόμη τηματαίωση όλων των εκδηλώσεων (καρναβάλια) που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο πλαίσιο της Αποκριάς σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται –αν υπάρξει έξαρση του ιού και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων– μέτρα όπως η αναστολή λειτουργίας σχολείων, ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, ψυχαγωγίας κ.ά.

Στην κυβέρνηση έχουν τεθεί σε πλήρη συναγερμό, στο υπουργείο Υγείας γίνονται διαδοχικές συσκέψεις, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από μια ενδεχόμενη έξαρση του ιού.

Μέχρι στιγμής έχουμε 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας τα κρούσματα, συνέστησε να έχουμε ψυχραιμία, ενώ επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία και τόνισε «την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν την υγιεινή των χεριών και την υγιεινή του βήχα».

Παράλληλα ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

«Γενικότερα συστήνουμε για μια ακόμη φορά στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια με αυτόν τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια, βήχα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο με τη δημοσιοποίηση των κρουσμάτων αυτών φάνηκαν ήδη και τα πρώτα δείγματα πανικού, αφού πολλοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας κυρίως ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες και αντισηπτικά προϊόντα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή για αναστολή και ανάκληση των κανονικών αδειών του προσωπικού στον τομέα της Υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης, σε ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αποφασίστηκε να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Σε εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με το πρώτο θετικό να εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τα ειδικά νοσοκομεία είναι πανέτοιμα και ορίζονται ως «νοσοκομεία αναφοράς». Δείτε ΕΔΩ ποιά είναι.

Αποφασίστικε και αναστολή λειτουργίας σχολείων που έχουν ομάδες μαθητών που έχουν επιστρέψει από οργανωμένες σχολικές εκδρομές σε περιοχές με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία ή που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της προστασίας έναντι του κοροναϊού COVID-19. Δείτε ΕΔΩ ποια σχολεία.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά τα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
• Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
• Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
• Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
• Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
• Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
• Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα την απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Ειδικότερα:

• Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
• Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
• Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο αμέσως μετά τη χρήση σε κλειστό κάδο.
• Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
• Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
• Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
• Πλένουμε τα χέρια μας όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
• Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
• Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρ­νισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ