ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ισραηλινό άνοιγμα προς την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ισραηλινό άνοιγμα προς την Ελλάδα

– Γεμίζουμε στρατιωτικές βάσεις

Αυτοί που παρακολουθούν τις μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες μελέτησαν με προσοχή μια έκθεση που αφορά άμεσα Ελλάδα και Κύπρο και δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα περίπου από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Τονίζοντας μια στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση».

Στην έκθεση 28 σελίδων, που διαβάζει σαν «Ευαγγέλιο» το βαθύ αμερικανικό κράτος, τονίζεται πως πλέον οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τη ρητορική υποστήριξη στα τριμερή διπλωματικά φόρουμ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

♦ «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για να ενισχύσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και θα πρέπει να δουν την Ελλάδα και ενδεχομένως την Κύπρο ως βιώσιμες και αξιόπιστες επιλογές για τη μετεγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Τουρκία».

♦ «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκτείνουν άλλες μορφές διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και των Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (EDA). Το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα σταθερή ανοδική πορεία στη χρηματοδότηση της IMET για την Ελλάδα και την Κύπρο κατά τα επόμενα τρία οικονομικά έτη. Αυτές οι αυξήσεις είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για ενισχυμένη κοινή κατάρτιση για την προώθηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση των δυνατοτήτων αυτών των χωρών για την υπεράσπιση από κοινές απειλές», συνεχίζει η μελέτη.

♦ «Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ανακατανομή των δυνάμεών τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ή και στη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτές οι δυνάμεις περιλαμβάνουν:
– Αεροπλάνα ανεφοδιασμού, τα οποία θα μπορούσαν να ανανεωθούν μόνιμα σε ελληνικές ή βρετανοκυπριακές αεροπορικές βάσεις.
– Αεροσκάφη επιτήρησης και αναγνώρισης AWACS.
– Εγκατάσταση ραντάρ πυραυλικής άμυνας TPY / 2».

Ουσιαστικά, η πιο πάνω μελέτη αποκηρύσσει την Τουρκία του Ερντογάν ως «απολυταρχία εχθρική προς τη Δύση» και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου – Ισραήλ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ