Ρήξη – Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης
Συγγραφέας
Παναγιώτης Β. Ρουμελιώτης
Στην αυγή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ένας νέος πολιτισμός προετοιμάζεται και θα διαπεράσει τις κοινωνίες μας. Οι βίαιες προσαρμογές θα αυξήσουν ταυτόχρονα τις διαιρέσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ αυτών που ωφελούνται και εκείνων που ζημιώνονται από τις ραγδαίες τεχνολογικές καινοτομίες.
Την ανάλυση των επιδιώξεων όλων, και κυρίως των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες με τον οικονομικό και τεχνολογικό πόλεμο που έχουν κηρύξει τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να παραμείνουν ή να αναδειχθούν ηγεμονικές δυνάμεις στον κόσμο, ώστε να έχουν το οικονομικό, τεχνολογικό και γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.
Τον ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας, και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης, που έρχεται να επηρεάσει τις γεωοικονομικές, γεωστρατηγικές, γεωπολιτικές και γενικότερα τις διεθνείς σχέσεις.
Τι ακριβώς σημαίνει ψηφιακή οικονομία.
Ποιες οι διάφορες πτυχές και επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο άμεσο μέλλον, στην αγορά εργασίας, στους τομείς των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών αγορών, της υγείας, της ενέργειας, των έξυπνων πόλεων.
Ποια είναι τα θέματα της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Ποιες οι στρατηγικές ανάπτυξής της από τις διάφορες χώρες, οι απειλές του κυβερνοπολέμου και τα σενάρια της έκβασής του.
Ποιες οι στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων σχετικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις στρατιωτικές και γενικότερα στις αμυντικές τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να έχουν ένα στρατιωτικό και, κατ’ επέκταση, γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος. Είναι πτυχιούχος του 6ου Τμήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (École des Hautes Études en Sciences Sociales), διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και διδάκτωρ (doctorat d’ État) στις Οικονομικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού II.
Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογειακού Κόσμου (IPEMed – Institut de Prospective Économique du Monde Méditerranéen), καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόνη.
Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 διετέλεσε Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής και το 1997 Ειδικός Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν Πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια.Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς (μη Εκτελεστικό Μέλος), Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του ΔΣ, Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγχρόνως Οικονομικός Σύμβουλος Διοίκησης. Από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν Πρόεδρος του ΔΣ της Attica Bank.
Έχει λάβει τις εξής διακρίσεις: Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας.
Έργα του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας: Μετά το Χάος Τι; (2018), Χρυσές Τουλίπες (2016), Το Άγνωστο Παρασκήνιο της Προσφυγής στο ΔΝΤ (2012), Προς Έναν Πολυπολικό Κόσμο (2009), Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση (2006), Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση (2005), Παγκόσμια Διακυβέρνηση ή Ηγεμονική Παγκοσμιοποίηση; (2002), Promoting Stability in the Balkans (2001), Η Πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση (1996), Το Αύριο της Ευρώπης (1992). Άλλα έργα του: Η Ενοποίηση της ΕΟΚ. Προβλήματα και Προοπτικές (1987), Η Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο Ρόλος της Ελλάδας (1985), Η Οικονομική Κρίση και η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1980), Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα (1978), Conjoncture et commerce international (1972).
Κατηγορία: Πολιτική – Οικονομία
ISBN: 978-960-14-3543-5