Ε, όχι η «Φιλική Εταιρεία»  στην ίδια ζυγαριά με τις ΜΚΟ…

Ε, όχι η «Φιλική Εταιρεία» στην ίδια ζυγαριά με τις ΜΚΟ…

Δεν θα διαφωνήσουμε με την άποψη του καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αστέρη Χουλιάρα ότι προσφέρουν έργο οι ΜΚΟ, όπως γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Μύθοι περί ΜΚΟ». Δεν ισχύει για όλες, όμως. Και κυρίως θα πρέπει να έχουν περάσει ΟΛΕΣ, χωρίς καμία εξαίρεση, από τον πλήρη έλεγχο έγκυρων και αδιάβλητων κριτών, με διεθνή αναγνώριση.

Και φυσικά, κύριε Χουλιάρα, είναι αδιανόητο, είναι ύβρις να βάζετε στην ίδια ζυγαριά τη «Φιλική Εταιρεία» με τις χιλιάδες ΜΚΟ! Δεν αμφιβάλλει κανείς, με πρώτους εμάς, για το ότι –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, μετρημένων ίσως στα δάχτυλα– δεν έχουν δώσει ΠΟΤΕ λογαριασμό, κυρίως αυτές που… δρουν στο Αιγαίο, στο μέτωπο του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Δεν έχουμε δει καμία ΜΚΟ να κάνει έναν δημόσιο απολογισμό. Να λέει τι χρήματα παίρνει και πού πάνε αυτά, ποια έξοδα καλύπτουν. Όπως και πόσοι δουλεύουν σε αυτήν και αν δηλώνονται στις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες.

Μακάρι να είναι όλα όπως τα λέτε, κύριε καθηγητά. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχουν και τα αποδεικτικά στοιχεία, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ή οποιονδήποτε άλλον φορέα κάθε είδους. Κι έτσι, «χαρτί μιλήσει, χωριάτης πάψει», που λέει και η παροιμία.

Άλλωστε, και μόνο το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε πρόσφατα νόμο για τον έλεγχο των ΜΚΟ κάτι σημαίνει. Επιβεβαιώνει αυτά για τα οποία εδώ και καιρό φωνάζει το «ΠΑΡΟΝ» – που έχει αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά εναντίον του εθελοντισμού, της ανθρώπινης προσφοράς χωρίς κανένα αντίτιμο είναι…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ