Βυθίζεται το ΧΑ, απώλειες 300 δισ. για την Ευρώπη

Βυθίζεται το ΧΑ, απώλειες 300 δισ. για την Ευρώπη

Ακόμη μία συνεδρίαση μαζικών ρευστοποιήσεων αποκαλύπτει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι επενδυτές τόσο στην Αθήνα όσο και στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Ο φόβος μεταδίδεται πολύ ταχύτερα και από τον ίδιο τον νέο κοροναϊό, με αποτέλεσμα μία ακατάσχετη αιμορραγία. Σήμερα το Χ.Α. βλέπει την κεφαλαιοποίησή του να συρρικνώνεται κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά σε σχέση με τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι απώλειες φτάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ.  Περίπου 300 δισ. ευρώ κάνουν φτερά μόνο την Πέμπτη και από τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. H συνολική αιμορραγία διεθνώς αυτή την εβδομάδα φτάνει τα 4 τρισ. δολάρια.

Aναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί στις 15:45 κατά 4,31% στις 776,8 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να κινείται λίγο πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος πρώτων υλών, με τον δείκτη του να κάνει βουτιά 7,5%. Απώλειες της τάξης του 6,5% παρουσιάζει και ο δείκτης του εμπορίου, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα και στις τράπεζες, που υποχωρούν περίπου 6%.

Το σύνολο των κλάδων του ΧΑ κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Στον γενικό δείκτη 110 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, 14 κινούνται κόντρα στο ρεύμα εξασφαλίζοντας άνοδο και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πολύ κοντά πια σε φάση διόρθωσης έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 10% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Πτώση 3,4% καταγράφει ο Stoxx 600. Στη Φραγκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 3,1% και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 3,3%. Στο -2,8% είναι ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ πτώση 2,9% παρουσιάζει και ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές των WPP, G4S και Aston Martin. Σε επίπεδο κλάδων μεγαλύτερη είναι η αιμορραγία για εκείνον των ταξιδιών αναψυχής, που υποχωρεί περίπου 5%. Είναι η έκτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τον κλάδο, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τα βαριά συμπτώματα του Covid-19 στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουρισμό.

Πηγή-φωτο: naftemporiki.gr/REUTERS/LUCAS JACKSON


Σχολιάστε εδώ