Τσίπρας: Στο συνέδριο θα παιχτούν όλα

Τσίπρας: Στο συνέδριο θα παιχτούν όλα

• Δεν κάνει πίσω στο όνομα, στη διεύρυνση και στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικό κόμμα
• Τι θα κάνει η «τριάδα» Βούτσης – Φίλης – Σκουρλέτης

Με σταθερή επιλογή να δημιουργηθεί μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, με αριστερά χαρακτηριστικά, που όμως θα αντιστοιχεί στην κοινωνική πραγματικότητα και στις κοινωνικές ομάδες που στήριξαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, με το πολιτικοϊδεολογικό πλαίσιο και τις δομές του κόμματος, πορεύεται προς το συνέδριο του Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, δεν πρόκειται να αλλάξει ένα­ντι οποιασδήποτε εσωκομματικής γκρίνιας ή και αντιδράσεων από το λεγόμενο «βαθύ κόμμα». Σε καμία περίπτωση και με οποιοδήποτε κόστος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αποκλίνει από αυτήν τη στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή του, από την οποία εξαρτάται το μέλλον και η πορεία του κόμματος, τόνιζαν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωναν πως «δεν πρόκειται να γίνει δέσμιος ή όμηρος οργανωμένων ομάδων που ελέγχουν τμήματα του κομματικού μηχανισμού».

Να μπει κόσμος στο κόμμα

Για την ώρα τουλάχιστον, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να μην πάει σε μια ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση με τις διάφορες ομάδες και τάσεις που υπάρχουν εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Όλη αυτήν την περίοδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει το βάρος στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων μελών που προέρχονται από μαζικούς χώρους, κοινωνικούς φορείς, τοπικές κοινωνίες, στοχεύοντας κυρίως σε κόσμο με αντιδεξιά χαρακτηριστικά και λογική μεγάλης παράταξης, που θα έχει και δικαίωμα εκλογής συνέδρων στο επικείμενο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο συνέδριο αυτό θα παιχτούν όλα, θα κριθεί η ίδια η πορεία αλλά και η φυσιογνωμία του κόμματος», τονίζουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και λένε πως αυτό είναι και ένα μεγάλο στοίχημα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Θεωρείται δε κομβικό σημείο για την πορεία των εξελίξεων και για το συνέδριο η συμμετοχή / εγγραφή κόσμου, καθώς είναι καθοριστικός παράγοντας για να μεταβληθεί σε ένα μεγάλο, μαζικό κόμμα, το οποίο θα υποκαταστήσει και θα σκεπάσει τις παραδοσιακές ομάδες του «ΣΥΡΙΖΑ του 3%».

Χωρίς εμπόδια

Η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Τσίπρας θα καταφέρει και θα περάσει όλες του τις επιλογές και για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και για μια πιο σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα και κυρίως για το όνομα. Όπως λένε τα ίδια στελέχη, «ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να απομακρύνει όλη την παλιά φρουρά του κόμματος, ακόμα και στελέχη με μεγάλη επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τον κομματικό μηχανισμό και τις οργανώσεις, όταν χρειάστηκε. Γιατί να μην το κάνει και τώρα; Ειδικά με την κίνηση των ‘‘53’’, που προβάλλει σοβαρές αντιστάσεις για τη διεύρυνση και τον επαναπροσανατολισμό του κόμματος». Ωστόσο οι ίδιοι σημειώνουν πως «ο Τσίπρας ποντάρει στον κόσμο που προσέρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ, στη δυναμική και στους συσχετισμούς που δημιουργούνται για το συνέδριο».

Δεν κάνει πίσω στο όνομα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα χαρτιά του για το όνομα (για την προσθήκη δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ) στη συνεδρίαση της Κε­ντρικής Επιτροπής και θα επιμείνει σε αυτό μέχρι το τέλος, καθώς θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεύρυνση αλλά και για να συγκρατήσει και να επανασυσπειρώσει τους Πασοκογενείς μια προσθήκη / τροποποίηση στο όνομα. Ακόμα και αν η Κεντρική Επιτροπή αφήσει ανοιχτό το θέμα του ονόματος για το συνέδριο, ο Τσίπρας θα δώσει και εκεί μάχη, με τη βεβαιότητα ότι θα το κερδίσει με μεγαλύτερη άνεση, καθώς, όπως εκτιμούν συνεργάτες του, οι συσχετισμοί θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί. Μάλιστα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για τους Πασοκογενείς και τους προερχόμενους από την Προοδευτική Συμμαχία είναι η θέσπιση ποσοστού της τάξης τουλάχιστον 5% για τη συμμετοχή τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή, αν και με βάση τους υπολογισμούς που γίνονται και με τον κόσμο που προσέρχεται, ο συσχετισμός θα είναι ακόμα καλύτερος για τους λεγόμενους Πασοκογενείς και τους προερχόμενους από την Προοδευτική Συμμαχία.

Πάντως, σε περίπτωση που στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπάρξει επίμονη άρνηση από σημαντικό κομμάτι των μελών της ΚΕ για προσθήκη / αλλαγή στον τίτλο του κόμματος, τότε ο κ. Τσίπρας θα παραπέμψει το όλο θέμα σε άτυπο εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο είναι πιθανό να μη συμπεριλάβει μόνο το όνομα.
Η «τριάδα»

Ουσιαστικά, κατά της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από έναν μικρό πυρήνα που προέρχεται από τον «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» και κινείται κοντά στους «53», δεν φαίνεται να αντιτίθεται πεισματικά κανένας άλλος.

Πού το πάνε οι «53»

Η πλειοψηφία, με αιχμή την «Κίνηση Μελών», είναι υπέρ της διεύρυνσης, με τον Νίκο Παππά (από τους πρωταγωνιστές της «Κίνησης Μελών») να ζητάει γρήγορα βήματα και ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση.

Τρία σημαντικά και εμβληματικά πρόσωπα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέρτης δεν έχουν «κατεβάσει ρολά» στη διεύρυνση, αν και κάποιες φορές στο παρελθόν είχαν κοινές θέσεις με τους «53» σε μείζονα πολιτικά θέματα.

Ο Νίκος Βούτσης, ένα πρόσωπο αποδεκτό από όλους, φαίνεται να παίζει τον ρόλο του ισορροπιστή και του «κυανόκρανου» μεταξύ των διάφορων ομάδων και τάσεων του κόμματος. Με δική του πρωτοβουλία ο Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε νωρίτερα τα χαρτιά του για το όνομα και το άφησε για την Κεντρική Επιτροπή, ώστε να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις και να πέσουν οι τόνοι. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είναι θετικός στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικά κριτήρια και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ανοιχτού, λαϊκού κόμματος.

Ο Νίκος Φίλης από την πλευρά του δεν λέει κατηγορηματικά όχι στη διεύρυνση, διαμηνύει όμως ότι πρέπει αυτή να γίνει με λελογισμένο τρόπο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, αν και από πολλούς θεωρείται σκληρός στο θέμα με τους Πασοκογενείς, δεν αρνείται τη διεύρυνση, τονίζει όμως ότι πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο, για να μην αλλοιωθεί η πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ