Ο Τσίπρας προχωρεί στον δρόμο που έχει χαράξει

Ο Τσίπρας προχωρεί στον δρόμο που έχει χαράξει

Με τους «53» να δίνουν μάχη χαρακωμάτων εν όψει του συνεδρίου

-Και όποιος θέλει ακολουθεί

Σε τροχιά δύσκολων αποφάσεων ο Αλέξης Τσίπρας, που όμως φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε συνολική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη διεύρυνσή του, απευθυνόμενος στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων και των κοινωνικών δυνάμεων που το ακολούθησαν στη δύσκολη και επώδυνη εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας άνοιξε αρκετά χαρτιά στην πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει περαιτέρω τον βηματισμό του με την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυ­γκρότησης.

Τα μηνύματα που έστειλε από την Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, το άνοιγμα και τα εσωκομματικά μέτωπα, όπως λένε συνομιλητές του, ήταν απολύτως σαφή και δείχνουν την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει ακόμα και αν χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε σχέση με το εσωκομματικό μέτωπο.

Πρώτο μεγάλο, αποφασιστικό και με έντονο συμβολισμό βήμα για τη διεύρυνση είναι αυτό του ονόματος. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις. Το όνομα, εκτός απροόπτου, θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα με την ομιλία του Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κε­ντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και σύμφωνα με τις πληροφορίες (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Προηγήθηκε όλο αυτό το διάστημα έντονο παρασκήνιο, ενώ υπήρξαν πολλές πιέσεις και αντιδράσεις προς τον κ. Τσίπρα, ιδίως από την εσωκομματική αντιπολίτευση, να μην επιχειρήσει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του κόμματος. Οι τελευταίες πιέσεις και ο ύστατος συμβιβασμός που έθεσαν στο τραπέζι ήταν μια προσθήκη δίπλα στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ», ώστε να γίνει «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία», καθώς το «πράσινο» παραπέμπει στην οικολογία, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι και στους Πασοκογενείς.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός, ενώ αντιδράσεις υπήρχαν και από την πλευρά των Πασοκογενών και όσων συντάχθηκαν με το άνοιγμα μέσω της Προοδευτική Συμμαχίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στις συζητήσεις τους με όλες τις πλευρές διεμήνυσαν «αυτοί είμαστε, η Προοδευτική Συμμαχία», τονίζοντας πως «αν θέλετε να κάνετε προσθήκη στο όνομα, κάντε τη, αλλά ως Προοδευτική Συμμαχία».

Πρακτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ανοίξει τον δρόμο και οι «53» αλλά και ορισμένα έμπειρα και επώνυμα στελέχη, που είτε συμπορεύονται μαζί του είτε είναι επιφυλακτικά απέναντι σε ορισμένες επιλογές του, έχουν δεχθεί τα πάντα, με βάση και όσα ψηφίστηκαν και αποφασίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε τα ίδια στελέχη, πλέον υπάρχει μια γκρίνια αλλά και μια μάχη χαρακωμάτων κυρίως για τη διαμόρφωση των συσχετισμών εν όψει του συνεδρίου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της διαπάλης και του ανταγωνισμού που υπάρχει το γεγονός ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου διοργανώνονται κεντρικές εκδηλώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μετέχουν επώνυμα κομματικά στελέχη αλλά και στελέχη προερχόμενα από την Προοδευτική Συμμαχία, προηγούνται πάντα με δικές τους αυτοτελείς εκδηλώσεις οι πτέρυγες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που επιχειρούν να κάνουν αισθητή τη διακριτή τους παρουσία σε κάθε πόλη, λίγες μέρες πριν από τις κεντρικές επίσημες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Πέραν τούτων, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να στείλει ισχυρά μηνύματα και από την Κεντρική Επιτροπή όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα, ενώ σκοπεύει να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το πλέον ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίπρας και δείχνει την πρόθεσή του να τραβήξει μπροστά, ανεξαρτήτως κόστους, είναι η επισήμανσή του ότι έχει περάσει δύο διασπάσεις: «Μία με τον Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο τα βρήκαμε ξανά και είμαστε μαζί, και μια με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη».

Σύμφωνα μάλιστα με ερμηνείες έμπειρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να επισημάνει ότι όταν οι συνθέσεις απόψεων –που είναι θεμιτό να υπάρχουν– δεν είναι εφικτές πια, είναι πολύ πιθανό να χωρίζουν και οι δρόμοι.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ