Ποιους έχει προγράψει ο Μητσοτάκης

Ποιους έχει προγράψει ο Μητσοτάκης

Θα βάλει όριο ηλικίας

-«Στο κόκκινο» Καραμανλής, Σαμαράς και Ντόρα

Ειλημμένη απόφαση πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές που πρόκειται να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στους εκλογικούς συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας, όποτε κι αν διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, ακόμη και πριν από τη λήξη του 18μήνου, διάστημα στο οποίο είναι σε ισχύ η λίστα.

Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρώσει την ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εγχείρημα που έμεινε ημιτελές στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, καθώς δεν ήθελε (φοβήθηκε;) να διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να θέσει ηλικιακό όριο, χωρίς αυτήν τη στιγμή να είναι σαφές αν ο πήχης θα τεθεί στο 70ό έτος ή θα πάει και λίγο χαμηλότερα.

Ωστόσο η ηλικία των βουλευτών δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο, καθώς στενοί συνεργάτες του κάνουν λόγο για «χειρουργικού χαρακτήρα» αλλαγές έπειτα από συνεννόηση με τους… θιγόμενους.

Η αναφορά τους αυτή έρχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει προς τα τέλη του προηγούμενου έτους (είχε γράψει σχετικά το «ΠΑΡΟΝ»), σύμφωνα με τα οποία πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να θέσει εκτός ψηφοδελτίων στελέχη όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, αλλά ακόμη η Ντ. Μπακογιάννη κ.ά. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει μονομερή απόφασή του, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους. Εκεί ακριβώς αναφέρονται ενδεχομένως οι στενοί συνεργάτες του όταν μιλούν για προηγούμενη συνεννόηση. Παρότι ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός και στη συνέχεια πρωθυπουργός, η σκιά των κ. Καραμανλή και Σαμαρά εξακολουθεί να πέφτει «βαριά» πάνω στην παράταξη, κάτι από το οποίο προφανώς θέλει να απαλλαχθεί, ούτως ώστε να καταστεί κυρίαρχος από κάθε άποψη.

Στο επιτελείο του εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση με τον Κ. Καραμανλή και την Ντ. Μπακογιάννη δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για τον πρώτο έχουν πληροφορίες ότι έχει ήδη αποφασίσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος και αυτό θα το ανακοινώσει κάποια στιγμή μέσα στο τρέχον έτος. Όσο για την κ. Μπακογιάννη, θεωρούν ότι αν της ζητήσει ο πρωθυπουργός να αποσυρθεί δεν θα αρνηθεί, όπως ακριβώς έπραξε όταν της ζήτησε να αφήσει την Α’ Αθηνών και να κατέλθει υποψήφια στα Χανιά.

Ωστόσο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η περίπτωση του κ. Σαμαρά απαιτεί ειδικό χειρισμό και χρειάζεται να προηγηθεί ευρεία συζήτηση. Τον προσεχή Μάιο ο πρώην πρωθυπουργός συμπληρώνει το 69ο έτος της ηλικίας του (και θα εισέλθει αισίως στο 70ό), ωστόσο δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Πρέπει, δηλαδή, να τον… πείσει με κάποιον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, λόγω του κακού κλίματος που υπάρχει στις μεταξύ τους σχέσεις, απόρροια μιας σειράς γεγονότων, όπως, π.χ., η υπόθεση Novartis, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κ.ά.

Στο μεταξύ, αν το όριο μπει στο 70ό έτος, εκτός ψηφοδελτίων θα μείνουν έξι εν ενεργεία βουλευτές που το έχουν υπερβεί: Ν. Κακλαμάνης, Γ. Τραγάκης, Φ. Πιπιλή, Θ. Μπούρας αλλά και οι «Μητσοτακικοί» Π. Πικραμμένος και Δ. Χατζηδάκης. Αν ο πήχης κατέβει πιο χαμηλά, η… μπάλα θα πάρει ακόμη περισσότερους.

Γ. Ζ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ