Covid-19: Το πρώτο θετικό κρούσμα στην Ελλάδα – Τι προβλέπει η ΠΝΠ – Oδηγίες πρόληψης

Covid-19: Το πρώτο θετικό κρούσμα στην Ελλάδα – Τι προβλέπει η ΠΝΠ – Oδηγίες πρόληψης

-Αναστέλλονται οι άδειες του προσωπικού όλων των υγειονομικών σχηματισμών της Ελλάδας

Μια 38χρονη Ελληνίδα που είχε ταξιδέψει στην Βόρεια Ιταλία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η 38χρονη νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και είναι καλά στην υγεία της.

Την αναστολή και ανάκληση -μέχρι νεωτέρας-, των κανονικών αδειών του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, αποφάσισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της επιφυλακής και των εκτάκτων μέτρων που εφαρμόζονται, εξαιτίας του κοροναϊού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Covid-19 εξαπλώνεται στην Ευρώπη (ενεργός χάρτης)


Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Η κυβέρνηση έχει προβεί και στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορoναϊού.

Μεταξύ άλλων προβλέπει προσωρινό περιορισμός εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποια μέτρα προβλέπονται ΕΔΩ


Oδηγίες για την πρόληψη της διασποράς σε χώρους Υγείας

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του ιού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονoϊός (Covid-2019): Ποιους χτυπάει, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Πώς μεταδίδεται


Οι οδηγίες

-Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

-Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού

-Αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής:

Α) προσεκτικό πλύσιμο χεριών

Β) κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο κατά τη διάρκεια φτερνίσματος

Γ) αποφυγή χειραψίας και επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα χέρια.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Κίνα συνιστάται:

-Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

-Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

-Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις οδηγίες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, ως ελάχιστα μέσα πρόληψης για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.


Σχολιάστε εδώ