Προβλήματα και γκρίνιες στο ΚΙΝΑΛ

Προβλήματα και γκρίνιες στο ΚΙΝΑΛ

Με τη Φώφη να επιμένει στην αυτόνομη πορεία

-Είμαστε ο «φτωχός συγγενής», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα μας καταπιούν, λένε στελέχη

Με το βλέμμα στραμμένο στη Συνδιάσκεψη του Μαρτίου (14 – 15), προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά, επιμένοντας στην αυτόνομη πορεία και τον ρόλο ρυθμιστή της Κεντροαριστεράς, επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών τους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας επιτακτικά μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών συνεννόηση στην αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υπερβεί τις νέες εσωκομματικές αναταράξεις που προκλήθηκαν από τον περιβόητο «καφέ» Κώστα Γείτονα και Αλέκου Φλαμπουράρη αλλά και την επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, το ΚΙΝΑΛ φέρνει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του τα κοινωνικά θέματα, εκτιμώντας ότι αυτά απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη και την κοινωνία και ότι με αυτά μπορεί να ξεφύγει από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εκδηλώνονται πρωτίστως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως η πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η πλήρης επαναφορά της 13ης σύνταξης, τα εργασιακά, ο κατώτατος μισθός, ενώ μετά την τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού η στροφή και η επιμονή στα κοινωνικά ζητήματα εντάθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση το ΚΙΝΑΛ, με εκτενή ενημερωτικά σημειώματα, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποκαλεί «νόμο Κατρούγκαλου», ενώ επισημαίνει πως αν ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 2010 είχε παραμείνει, οι συντάξεις σήμερα θα ήταν μεγαλύτερες.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες της κ. Γεννηματά, τόσο η πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και οι άλλες πρωτοβουλίες για καυτά κοινωνικά θέματα αποτελούν πεδία για ευρύτερη πολιτική συνεννόηση, με πρωτοβουλία πάντα της Κεντροαριστεράς.

Προβληματισμοί και γκρίνια
Βέβαια, οι πρωτοβουλίες αυτές δεν κλείνουν τα εσωκομματικά μέτωπα και την γκρίνια που σέρνεται αναφορικά με το πού πάει το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά επιμένει σταθερά στην αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και τον ρυθμιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει. Ωστόσο, τόσο η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της διεύρυνσής του –βέβαια έχει χαμηλώσει τους τόνους έναντι της Κεντροαριστεράς και επιχειρεί μια πολύ πιο διακριτική προσέγγιση–, όσο και η διαχείριση του χώρου του Κέντρου από τη ΝΔ αναζωπυρώνουν τα εσωκομματικά μέτωπα και τις συζητήσεις στο ΚΙΝΑΛ.

Ο αναβρασμός εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς όλο και περισσότεροι θεωρούν τη συζήτηση αυτή ενοχλητική και πιστεύουν ότι αυτοπαγιδεύει την Κεντροαριστερά.
Ακόμα και η επιλογή να φέρει μπροστά τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα (προστασία πρώτης κατοικίας, επαναφορά 13ης σύνταξης κ.ά.) και η πρόσκληση για συνεννόηση επ’ αυτών με τα άλλα κόμματα προκαλεί υπόγειες τριβές και γκρίνιες.

«Υποκρύπτουν σκοπιμότητα», ισχυρίζονται αρκετά στελέχη και τονίζουν πως «είμαστε ο φτωχός συγγενής και μέσα από τις προσπάθειες συνεννόησης με ΣΥΡΙΖΑ ή και ΝΔ, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, θα μας καταπιούν». Από την άλλη, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει πως «αυτές οι πρωτοβουλίες και η προσπάθεια συνεννόησης σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα δεν σημαίνει κάτι άλλο ή κάτι περισσότερο».

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν με έμφαση πως «εμείς ως Κεντροαριστερά θέλουμε να ξανακατακτήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην πολιτική ζωή. Υποστηρίζουμε ευρύτερες συνεννοήσεις, αν υπάρχουν συμπτώσεις θέσεων, όπως στο θέμα της πρώτης κατοικίας κ.α. Αυτές οι συνεννοήσεις είναι καλοδεχούμενες, σε καμιά όμως περίπτωση αυτό δεν σηματοδοτεί ευρύτερη συνεργασία».

Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη, έστω και με πολύ δύσκολες ισορροπίες και τριβές, δεν θέλει να αποκοπεί από τον αντιδεξιό πολιτικό προσανατολισμό που υπάρχει στην κοινωνία και προσπαθεί να οριοθετηθεί, χαρακτηρίζοντας ως αντίπαλο, πολιτικό και ιδεολογικό, τη ΝΔ και την κυβέρνηση. Τις ίδιες ώρες, βέβαια, τηρεί αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνεχή επαναφορά της επισήμανσης για αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστρεράς.

Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν στελέχη που είναι αρνητικά απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά. Από την άλλη υπάρχουν και πρόσωπα ή ομάδες που ναι μεν στηρίζουν την αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς, ωστόσο θέλουν να υπάρχουν κάποιες γέφυρες επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, πολλά επώνυμα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτές από την περιφέρεια κ.ά.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ