Ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Όλιβερ δεν έχει ακούσει τίποτα περί ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία;

Ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Όλιβερ δεν έχει ακούσει τίποτα περί ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία;

-Γιατί καθυστερεί το πόρισμα για τη δολοφονία του Κων. Κατσίφα;

Αλβανοί εξτρεμιστές, με την κάλυψη του «Πατριωτικού Συλλόγου ‘‘Λιαπουριά’’», επιχείρησαν να εισβάλουν στο κέντρο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, τη Δερβιτσάνη, με στόχο την προτομή της ηρωικής μορφής του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Βασίλη Σαχίνη, ο οποίος εκτελέσθηκε από παραστρατιωτικές αλβανικές οργανώσεις.

Το θετικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι η αλβανική αστυνομία παρενέβη και ε­μπόδισε την είσοδό τους στη Δερβιτσάνη, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο μιας επικίνδυνης σύρραξης, καθώς θα έφερνε στις μνήμες επεισόδια άλλων εποχών αλλά και το τραγικό τελευταίο επεισόδιο με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Με την ευκαιρία, και καθώς κυκλοφορούν πληροφορίες για την ολοκλήρωση του πορίσματος για τη δολοφονία Κατσίφα, μήπως η Αθήνα οφείλει πιο σοβαρά να ασχοληθεί με την υπόθεση, ώστε να κλείσει ο φάκελος της δολοφονίας ενός έλληνα πολίτη στην Αλβανία; Η κ. Ελένη Σουρανή, νυν διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ήταν τότε πρεσβευτής στα Τίρανα και χειρίσθηκε την υπόθεση. Συνεπώς γνωρίζει όλες τις πτυχές και, ακόμη καλύτερα από τον καθέναν, τη σημασία που έχει να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και μείνουν ανοικτά ερωτηματικά…

Διαβάσαμε με θριαμβευτικά σχόλια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική εθνική μειονότητα, εν όψει και της απογραφής στην Αλβανία.

Η αλήθεια είναι ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του είχε ζητήσει να ενημερωθεί, εν όψει τις επικείμενης απογραφής στην Αλβανία, για τις ενέργειες της Κομισιόν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αντικειμενικής προσέγγισης της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.

Η απάντηση ήρθε από τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι, ο οποίος τόνισε ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το σχέδιο νόμου για την απογραφή. Η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα».

Προφανώς θα διαπιστώσατε και εσείς ότι σε τόσες γραμμές στην απάντηση του Επιτρόπου δεν υπάρχει πουθενά η αναφορά σε ελληνική εθνική μειονότητα.

Και δεν είναι μόνο σε αυτήν την απάντηση, καθώς σε όλα σχεδόν τα κοινοτικά κείμενα που αφορούν την Αλβανία έχει επιμελώς τα τελευταία χρόνια εξαφανισθεί η «ελληνική εθνική μειονότητα», η μεγαλύτερη και μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Αλβανία, ενώ αντιθέτως υπάρχουν πλέον αναφορές για Ρομά, Αιγύπτιους, Βόσνιους και άλλες μειονότητες…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: gr.euronews.com


Σχολιάστε εδώ