Κοινωνική έκρηξη θα φέρουν οι πλειστηριασμοί

Κοινωνική έκρηξη θα φέρουν οι πλειστηριασμοί

Άμεση ανάγκη η θέσπιση δικαστικής διαμεσολάβησης για να μην είναι απροστάτευτος ο δανειολήπτης

-Η Βουλή αποφασίζει για την προστασία της πρώτης κατοικίας
-Υπόγραψε τώρα για να σώσεις το σπίτι σου, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ

Επί ποδός… πολέμου είναι τράπεζες, funds / εταιρείες διαχείρισης και απέναντι οι δανειολήπτες, κοντά στους οποίους είναι πλέον όλα σχεδόν τα κόμματα, με το Κίνημα Αλλαγής να έχει σηκώσει τη σημαία, καθώς η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά καλεί όλα τα κόμματα στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με έναν και μόνο στόχο, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου των φυσικών προσώπων, ώστε να δοθεί λύση σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα.

«Είναι απάνθρωπο να χάσουν τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους. Να συνεννοηθούμε για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της α’ κατοικίας», υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Και στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι «το έργο της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου». Ως γνωστόν, η ισχύς του «νόμου Κατσέλη» λήγει στις 30 Απριλίου, με απαίτηση των δανειστών.

Στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ συ­μπεριλαμβάνεται η υποχρέωση της τράπεζας να ενημερώνει τον δανειολήπτη πριν από την πώληση του δανείου του ότι έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει το δάνειό του σε ποσό μέχρι το 20%, προσαυξημένο από το τίμημα στο οποίο έχει αποφασίσει να το πουλήσει.

Για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα. Αν ένα κόμμα διαφωνήσει, η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής. Και πλέον όλα τα κόμματα θα έρθουν προ των ευθυνών τους απέναντι στον λαό.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή, η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – «Ποιότητα Ζωής») καλεί σε κινητοποίηση ό­σους πήραν δάνειο για την πρώτη κατοικία τους και κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν στον δρόμο, αφού το σπίτι τους απειλείται από τις τράπεζες με πλειστηριασμό, να υπογράψουν για τη διάσωση της κύριας κατοικίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Avaaz: «Σώστε την κύρια κατοικία».

Να οριστεί «δικαστικός διαμεσολαβητής» για να μην είναι στο έλεος των funds ο δανειολήπτης
Παράλληλα, ζητείται η θέσπιση «δικαστικού διαμεσολαβητή» ανάμεσα στον δανειολήπτη και στην τράπεζα ή στο fund και η πρόβλεψη μηνιαίας επιδότησης που θα ισούται με τη μισή δόση του δανείου.

Με την ατομική πτώχευση τα αδύναμα – ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν την παραμικρή προστασία από τους πλειστηριασμούς. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα με τον ορισμό διαμεσολαβητή δεν συμφωνούν οι τράπεζες.

Η ακριβής μορφή της διαμεσολάβησης είναι ακόμη υπό επεξεργασία και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι δανειστές. Στόχος είναι να δίνεται ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών ώστε ο δανειολήπτης και η τράπεζα να διαπραγματεύονται μια κοινώς αποδεκτή λύση, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες πτώχευσης.

Αν η εν λόγω διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν οδηγήσει σε συμφωνία, θα ανοίγει η πόρτα της ατομικής πτώχευσης, που θα οδηγεί στην ολοκληρωτική ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, με την πρώτη κατοικία να μην έχει πλέον καμία προστασία.

Πιέζουν οι Βρυξέλλες
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαμηνύει στην Αθήνα ότι την 1η Απριλίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ισχύει από την 1η Μαΐου και θα βάζει τέρμα στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, ο οποίος θα… εποπτεύσει την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, με την πρώτη κατοικία πλέον απροστάτευτη και τους πλειστηριασμούς στη διάθεση των funds.

Δεν απέδωσε ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Δυστυχώς, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είχε τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι εμπνευστές του. Από 1/7/2019 μέχρι 31/1/2020 στην πλατφόρμα για τη σωτηρία της πρώτης κατοικίας εισήλθαν 63.516 δανειολήπτες, από τους οποίους οι 42.107 ξεκίνησαν τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση του φορολογικού και του τραπεζικού τους απορρήτου. Στις τράπεζες κατέληξαν μόλις 1.928 αιτήσεις, με άγνωστο πόσες από αυτές μπήκαν τελικά σε ρύθμιση – πά­ντως, όχι πάνω από 600.

Το «κούρεμα»…
Η κατάληξη ήταν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία να καταλήξουν στα περιβόητα funds, τα οποία μετονομάσθηκαν σε «εταιρείες διαχείρισης» (SPV) και μέχρι στιγμής έχουν αγοράσει δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ περίπου, σε τιμές από 5% μέχρι 35% της αξίας του δανείου.

Μια γεύση των τιμών στις οποίες αγοράζουν οι εταιρείες διαχείρισης δίνουν οι παρακάτω συγκεκριμένες περιπτώσεις:
• Στεγαστικό δάνειο αγρότη για αγορά πρώτης κατοικίας στη Νάξο, διάρκειας 15 ετών, ύψους 100.000 ευρώ, με δόση 598 ευρώ, ρυθμίστηκε με «κούρεμα» 25.000 ευρώ (25%), που μείωσε το δάνειο στα 75.000 ευρώ και τη δόση στα 282 ευρώ.
• Επιχειρηματικό δάνειο μικρομεσαίου επιχειρηματία στη Νίκαια, ύψους 135.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών, με προσημείωση στην κύρια κατοικία του και δόση 518 ευρώ, ρυθμίστηκε με «κούρεμα» 35.000 ευρώ (26%), που μείωσε το δάνειο στα 100.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκε η διάρκειά του κατά 5 έτη και μειώθηκε η δόση στα 423 ευρώ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ