Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Η ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ


Συγγραφέας
ΜΑΡΙΑ ΠΑΟΥΕΛ
Εικονογράφος
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Σε μια πόλη χωρίς όνομα, μια εταιρεία έχει ξεκινήσει έργα που θα συντελέσουν στη ριζική μεταμόρφωση και αναγέννησή της.

Τρία πρόσωπα, τρεις κάτοικοι, δουλεύουν εντατικά για το πρότζεκτ «Αναγέννηση», κάτω από τις οδηγίες των Υπευθύνων. Τα σχέδια αλλάζουν από μέρα σε μέρα, μεταβάλλοντας έναν γνώριμο τόπο σ’ ένα πεδίο όπου τίποτα δεν είναι σταθερό και αναγνωρίσιμο.

Μέσα στις τριάντα μέρες που διαδραματίζεται η ιστορία, ένα τέταρτο πρόσωπο, μια νεαρή κοπέλα, ακολουθώντας μια παρόρμηση, μετακινείται αδιάκοπα στα μυστικά περάσματα της κατακερματισμένης πόλης, όπου σταδιακά έμψυχα και άψυχα παύουν να ξεχωρίζουν.

Απόσπασμα βιβλίου 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

O λόφος

Ο ουρανός ήταν βαρύς, φορτωμένος με σύννεφα, ο Νοέμβριος είχε μπει πια για τα καλά και χοντρές σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στη γη.
Μονώροφα και διώροφα σπίτια κάλυπταν τον χαμηλό λόφο κι ο μοναχικός επισκέπτης που στεκόταν σε ένα άνοιγμα ανάμεσα στις πέτρινες μάντρες και στα δέντρα αντίκρισε την πόλη να αποκαλύπτεται μπροστά του φωταγωγημένη, λες, από τρεις αστραπές που έπεσαν την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα. Η εικόνα ήταν αλλόκοτη, γιατί το φως έμοιαζε να αναδύεται από τη γη, τονίζοντας, στον ελάχιστο χρόνο που κράτησε, λεπτομέρειες που μόνο πολλαπλές ακτινογραφίες θα μπορούσαν να καταγράψουν. Ίσως γι’ αυτό δεν πρόσεξε πως ακριβώς μπροστά στα πόδια του ξεκινούσε ένα κρυφό μονοπάτι που κατέληγε σε δυο σκαλιά. Μια δίοδος που κανείς δεν χρησιμοποιούσε, αφού η πρόσβαση στις κατοικίες βρισκόταν πίσω του, στη μεριά του λόφου όπου λόγω των προσχώσεων και των στενών δρόμων που οδηγούσαν στα άναρχα χτισμένα σπίτια δεν υπήρχε υψομετρική διαφορά από την υπόλοιπη περιοχή.


Μια σειρά από μυρμήγκια σταμάτησαν την πορεία τους ανάμεσα στα ξερά χόρτα και άλλαξαν διαδρομή, ώστε να επιστρέψουν στη φωλιά τους πριν ξεσπάσει καταιγίδα. Όταν η δυνατή βροχή άρχισε να αυλακώνει τη διψασμένη γη, μόνο λίγα είχαν μείνει έξω, μαζί με το νεκρό σκαθάρι που κουβαλούσαν. Μια μικρή επίπεδη πέτρα είχε παρασυρθεί από το νερό φράζοντάς τους την είσοδο. Αν ο μοναχικός επισκέπτης την είχε βρει, θα διέκρινε ίσως πως πάνω της ήταν σκαλισμένη μια σπείρα όμοια με εκείνες που αναπαριστούσαν κάποτε τον χρόνο ή την αέναη κίνηση της θάλασσας.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Πάουελ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Παντρεύτηκε στην Αγγλία, όπου έζησε αρκετά χρόνια. Εργάζεται στην Αθήνα ως σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών.
Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Δεσμά αίματος κυκλοφόρησε το 2003 (εκδόσεις Κέδρος) και το 2011 γυρίστηκε ταινία από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τιμήθηκε γι’ αυτό με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου «Ηρακλής Παπαλέξης» του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ. Το 2005 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Η πιο δραματική ιστορία (εκδόσεις Κέδρος), το 2013 το βιβλίο της Όξινη βροχή (εκδόσεις Κέδρος), το οποίο βρέθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, στις μικρές λίστες του The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα και στη βραχεία λίστα των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού ο Αναγνώστης και το 2020 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Η ψυχή των παραγμάτων (εκδόσεις Κέδρος).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
ISBN: 978-960-04-5052-1


Σχολιάστε εδώ