Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ήρωα τον Τσίπρα

Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ήρωα τον Τσίπρα

Δύο γραμμές στην κυβέρνηση για τη Novartis

-Σαμαράς και Άδωνης πιέζουν για παραπομπή του

Ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διευκρίνισε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο σκάνδαλο της Novartis μπορούν να καταθέσουν στην Προκαταρκτική με τον τρόπο που επιθυμούν, στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφονται δύο γραμμές όσον αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης.

Αντίθετα με αρκετά στελέχη, ορισμένα εξ αυτών κορυφαία, ο Κυρ. Μητσοτάκης –σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές– δεν επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση της έρευνας της Προανακριτικής προς άλλα πολιτικά πρόσωπα, ειδικότερα δε προς την πλευρά του Αλ. Τσίπρα.

Δεν συμφωνεί με την εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες δεν έχουν προκύψει σαφείς ενδείξεις για ενεργό ανάμειξή του στη «σκευωρία» σε βάρος των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Δεύτερον, διότι ενδεχόμενη στοχοποίησή του θα είχε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στα μάτια των πολιτών ο κ. Τσίπρας θα εμφανιζόταν ως «θύμα» και «διωκόμενος» από την «κυβέρνηση της Δεξιάς», ενώ ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν ευθέως τις πολιτικές επιλογές του θα έσπευδαν προς υπεράσπισή του. «Δεν θα κάνουμε ήρωα τον κ. Τσίπρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτόν το κλίμα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Υπογραμμίζουν δε ότι από όσα έχουν δει το φως τη δημοσιότητας ο κ. Τσίπρας έχει υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει σχηματίσει ήδη την εντύπωση ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει ανάμειξη στη «σκευωρία» σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων.

Στην… αντίπερα όχθη κινούνται κορυφαία στελέχη, ιδίως εκείνα που καταγγέλθηκαν ως άμεσα ε­μπλεκόμενα στο σκάνδαλο της Novartis και για περισσότερα από δύο χρόνια αποτέλεσαν στόχο βαρύτατων κατηγοριών και σφοδρών επικρίσεων που άπτονταν της ε­ντιμότητας και της ηθικής τους. Τα συγκεκριμένα στελέχη δεν επιθυμούν απλά, φαίνεται να το επιδιώκουν κιόλας, μέσω του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο έλεγχος της Προανακριτικής και στη συνέχεια της Δικαιοσύνης να αγγίξει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προσπάθεια αυτή, σε ό,τι αφορά το προσκήνιο, «προΐσταται» ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σε καθημερινή σχεδόν βάση ασκεί σκληρή κριτική στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, διατυπώνει αιχμές και υπόνοιες. Με αφορμή δε το θέμα που ανέκυψε με τους προστατευόμενους μάρτυρες έκανε ένα βήμα παραπάνω:

«Εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος (σ.σ.: ο Αλ. Τσίπρας), γιατί το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης». «Ο κ. Τσίπρας θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα», πρόσθεσε.

Και αν ο κ. Γεωργιάδης κινείται στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο ενεργός είναι ο ρόλος του Αντ. Σαμαρά, που πιέζει προς την κατεύθυνση «εμπλοκής» του κ. Τσίπρα. Αφενός διότι πιστεύει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ενεργούσε από μόνος του και αφετέρου διότι δεν έχει πάψει να επιθυμεί την… παραδειγματική τιμωρία του πρώην πρωθυπουργού.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν η δήλωσή του, αρχές Φεβρουαρίου, μετά την (συμπληρωματική) κατάθεση του εισαγγελέα Ι. Αγγελή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Από την πρώτη ημέρα είχα πει ότι είναι συμμορία. Και όσοι τότε δεν το πίστευαν, σήμερα το πιστεύουν. Η ιστορία αυτή πρέπει να καθαρίσει σε βάθος και μέχρι τέλους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ