Κάνει πίσω η κυβέρνηση μετά τον ξεσηκωμό των κατοίκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Σε βραχονησίδες τα κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες
-Εκεί θα κατασκευαστούν δομές για τη μόνιμη παραμονή των μεταναστών
Ναυαγεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα κέντρα σε βραχονησίδες! Παρά το γεγονός ότι το εναλλακτικό αυτό σχέδιο και πιο δαπανηρό θα είναι και περισσότερο χρόνο θα απαιτήσει, καθώς τα συγκεκριμένα νησάκια είναι ακατοίκητα και οι βασικές υποδομές πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα κρίσιμο, εθνικών διαστάσεων, πρόβλημα. Λανθασμένοι χειρισμοί, παλινωδίες, άστοχες κινήσεις και οκτώ και πλέον μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για ένα πρόβλημα που υπήρχε ήδη, αφού είναι σε εξέλιξη από το 2015.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πλέον τρέχει με αντίπαλο τον χρόνο καθώς πρέπει να ολοκληρώσει τα κέντρα πολύ πριν από το καλοκαίρι. Πριν, δηλαδή, βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και οι μετανάστες αρχίσουν να φτάνουν κατά κύματα στα νησιά του Αιγαίου.
Την ίδια ώρα φορείς και κάτοικοι των νησιών παραμένουν «επί ποδός πολέμου», αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μετατρέψει την περιοχή τους σε «αποθήκη ψυχών» και ζητούν επιτακτικά τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών σε άλλα σημεία της επικράτειας. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης ζητάει διάλογο από μηδενική βάση και διαμηνύει προς την κυβέρνηση ότι τα σχέδιά της για κλειστά κέντρα στα νησιά δεν θα περάσουν.
Προέτρεψε δε τον αρμόδιο υπουργό Ν. Μηταράκη να προχωρήσει σε επιτάξεις περιοχών σε σημεία της χώρας. «Γιατί κάνει επιτάξεις μόνο στα νησιά και όχι και στην υπόλοιπη Ελλάδα; Πρέπει τα νησιά να έχουν 50.000 μετανάστες επειδή αντιδρά η υπόλοιπη Ελλάδα;», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μουτζούρης, επικαλούμενος διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι καμία συμφωνία δεν επιβάλλει την παραμονή των μεταναστών στα νησιά όπου αποβιβάζονται και ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Μαζική επαναπροώθηση μεταναστών αποφάσισε το Δικαστήριο για την Ισπανία
Νέα δεδομένα στο μεταξύ δημιουργεί η απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βάσει της οποίας επιτρέπεται η μαζική επαναπροώθηση μεταναστών εφόσον εισέρχονται παράνομα σε μια χώρα. Με την απόφασή του αυτή το Δικαστήριο δικαίωσε την Ισπανία, που αποφάσισε την ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο 75 προσφύγων – μεταναστών, υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2014.
Η συγκεκριμένη απόφαση λύνει τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει με οργανωμένο τρόπο σε μαζικές επιστροφές μεταναστών που έχουν μπει παράνομα στη χώρα, κάτι που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία όσων αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό, δεδομένου ότι χιλιάδες μετανάστες κυκλοφορούν ανά την επικράτεια χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα που να πιστοποιούν τα βασικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, χώρα καταγωγής κ.ά.)
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κυκλοφορούν με διπλά ή και παραπάνω ονόματα, διαβατήρια κ.λπ. Είναι ενδεικτικά όσα ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Ν. Μηταράκης. Είπε συγκεκριμένα ότι από την Υπηρεσία Χορήγησης Ασύλου έχουν εκδοθεί 1.106 απορριπτικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να επαναπροωθηθούν στη χώρα προέλευσής τους. Ωστόσο μόνο στους 300 από αυτούς επιδόθηκαν τα σχετικά έγγραφα, 745 αναζητούνται και κανείς δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκονται.
Σκληρή συνεχίζει να είναι η κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κανέναν αυταρχισμό, παρά μόνο με σοβαρό σχεδιασμό μετεγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πατάει σε δυο βάρκες. «Ή θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα είναι ευρωπαϊκή, δημοκρατική, φιλελεύθερη και όχι ακραία ή θα είναι ο πρωθυπουργός του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, της Ακροδεξιάς», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες και προειδοποίησε ότι όσο η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τη λύση της αποσυμφόρησης των νησιών το μπάχαλο θα συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους πρόσφυγες.