Σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

-Άνοιξε ο δρόμος για την κατάθεση του «Σαράφη» στην Προανακριτική Επιτροπή

Το δίχτυ προστασίας στους προστατευόμενους μάρτυρες που έριξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος άνοιξε τον δρόμο για την κατάθεση ενός από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, του επονομαζόμενου «Μάξιμου Σαράφη», εφόσον γίνουν δεκτοί οι όροι που ο ίδιος έθεσε. Ο αντεισαγγελέας αναφέρεται στην υπουργική απόφαση περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ωστόσο, η ίδια υπουργική απόφαση ορίζει ότι τεχνικά μέσα χρησιμοποιού­νται «όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση τους». Από καμία διάταξη του νόμου δεν προκύπτει το δικαίωμα του μάρτυρα να επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο κατάθεσής του.

Έτσι, σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής δύο μαρτύρων που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι. Ακόμη και οι ίδιοι οι μάρτυρες, με τις κεκαλυμμένες επωνυμίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», δεν έχουν την ίδια γραμμή. Ο μεν πρώτος, μετά την έκδοση εντάλματος για βιαία προσαγωγή, εμφανίστηκε μόνος του στη ΓΑΔΑ και δήλωσε ότι δέχεται να καταθέσει, αλλά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων που θα αλλοιώνουν τη φωνή του, ενώ θα βρίσκεται σε άλλον χώρο από εκείνον που θα βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής, η δε «Αικατερίνη Κελέση» έχει ζητήσει γραπτώς να ανακληθεί η κλήτευσή της.

Και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση έχει οξυνθεί, εμφανίζονται και οι ίδιες οι δικαστικές αρχές να μην παίρνουν σαφή θέση για τον τρόπο και τη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων, καθώς δεν απαντούν στο αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν με την ίδια ακριβώς διαδικασία που κατέθεσαν στις 14 Φεβρουαρίου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη. Δηλαδή, με τη φυσική τους παρουσία στον ίδιο χώρο με τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής και χωρίς τη μεσολάβηση τεχνικών μέσων αλλοίωσης της φωνής τους.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση διατείνονται ότι η κατάθεση των συγκεκριμένων μαρτύρων είναι χρήσιμη για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ωστόσο αυτό που τους διχάζει είναι η ύπαρξη ή μη της κουκούλας. Και τούτο γιατί εάν αποκαλυφθεί ότι οι μάρτυρες αυτοί είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν και στις αμερικανικές αρχές, από τις οποίες είχαν οικονομικό όφελος να το κάνουν, καθίστανται αναξιόπιστοι στη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, με τις καταθέσεις των συγκεκριμένων μαρτύρων κατηγορήθηκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα, την ίδια ώρα που οι αμερικανικές αρχές υποστήριζαν με έγγραφά τους ότι από τα στοιχεία της δικής τους δικογραφίας δεν προέκυπτε εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Η ταυτοποίηση των μαρτύρων έχει γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο με έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη. Με το έγγραφο αυτό αποκαλύφθηκε ότι τόσο ο «Μάξιμος Σαράφης» όσο και η «Αικατερίνη Κελέση» ήταν τα ίδια πρόσωπα που είχαν καταθέσει και στις αμερικανικές αρχές.

Συγκεκριμένα, η κ. Τουλουπάκη ανέφερε ότι μεταξύ των εγγράφων που απέστειλαν οι αμερικανικές αρχές υπάρχει έγγραφο στο οποίο «περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω) (σ.σ. αυτό το λέει η εισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μεταξύ άλλων “είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Νοβάρτις σε αξιωματούχους στην Ελλάδα”. Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον έναν εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”».

Ως προς τον δεύτερο μάρτυρα η κ. Τουλουπάκη αναφέρει τα εξής: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. 7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία». Και προσθέτει ότι «για τη μάρτυρα αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (των Αμερικανών) ειδικότερα ότι “είναι υπάλληλος του… και ότι γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας”».

Η προσπάθεια και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να μην αποκαλυφθεί κανένα στοιχείο της ταυτότητάς τους ενισχύει τους ισχυρισμούς πολιτικών προσώπων, που τονίζουν ότι πρόκειται για τους Φιλίστωρα Δεστεμπαστίδη και την πρώην γραμματέα του Κωνσταντίνου Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη.
Και οι δύο αυτοί μάρτυρες έχουν ήδη κληθεί και έχουν καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή και έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς και τα δημοσιεύματα που τους εμφανίζουν ως προστατευόμενους μάρτυρες.

Συνεπώς, ενδεχόμενη ταυτοποίησή τους με τους υπό προστασία μάρτυρες τους καθιστά υπόλογους για τις καταθέσεις τους στην Προανακριτική Επιτροπή αλλά και για όσα έχουν καταθέσει για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbomb.gr


Σχολιάστε εδώ