LNG Αλεξανδρούπολης: Το έργο-κλειδί για το hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
– Oλοένα αυξανόμενο είναι το μερίδιο που καταλαμβάνει στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).
Συγκεκριμένα, από 26%, που ήταν το μερίδιο του LNG στην εμπορία φυσικού αερίου το 2000, αυξήθηκε σε 45% το 2018 και προβλέπεται να ξεπεράσει το 50% το 2025.
Τα νέα έργα υγροποίησης LNG αναμένεται να προσθέσουν 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος την περίοδο 2018 – 2023, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα κατά 30%. Μόνο στις ΗΠΑ, 28 έργα εγκαταστάσεων υγροποίησης είναι σε στάδιο ανάπτυξης.
Η τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί πια προϊόν διαπραγμάτευσης στους εμπορικούς κόμβους σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, αποσχιζόμενο πλέον από τις τιμές του πετρελαίου.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν λειτουργεί ακόμα κόμβος συναλλαγών και γι’ αυτόν τον λόγο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξή του και από την Ελλάδα. Προϋπόθεση είναι η φυσική ή και εικονική ροή αερίου από πολλές πηγές και πολλαπλούς προμηθευτές, έτσι ώστε να αναπτύσσεται ρευστότητα και ανταγωνισμός στην αγορά.
Ακριβώς αυτόν τον σκοπό θα εξυπηρετήσει ο υπεράκτιος πλωτός σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία GASTRADE AE στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Το LNG Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει χαρακτηρισθεί έργο «Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των οδών και των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο-κλειδί για την ανάπτυξη ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην περιοχή (gas trading hub).
Το LNG Αλεξανδρούπολης θα τροφοδοτείται από πολλαπλές πηγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, με στόχο να συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγορών της Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ουκρανίας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης μέσω του κάθετου διαδρόμου που δημιουργείται σε συνέργεια με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).
Το έργο να αναπτύσσεται μέσα σε μια πολύ σημαντική περίοδο για την εξέλιξη της αγοράς του LNG αφού καταγράφονται πωλήσεις ρεκόρ παγκοσμίως, με το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) να κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Το έργο βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των υφιστάμενων και νέων υποδομών της περιοχής, όπως το εθνικό δίκτυο ΕΣΦΑ, ο υπό κατασκευή αγωγός TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω της Τουρκίας, η μελλοντική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα και ο υπό ανάπτυξη αγωγός IGB. Η προμήθεια φυσικού αερίου από πολλές πηγές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός hub που θα προσφέρει ρευστότητα και ανταγωνισμό στην αγορά.
Ταυτόχρονα, με τη συμβολή του στη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στη Βόρεια Ελλάδα στοχεύει στην ολοκλήρωση της Νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Αγοράς, με γνώμονα το μέγιστο όφελος του τελικού καταναλωτή.
Το LNG Project της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο στην τεχνολογία για τις υποδομές του φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας μια νέα ενεργειακή εποχή για την Ελλάδα. Η εμπορική λειτουργία του έργου αναμένεται το 2022.