Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ποιήτρια Κική Δημουλά
Η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 89 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών, με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας εφράζει τα συλλυπητήρια της για τη μεγάλη απώλεια της Κικής Δημουλά.
Εν τω μεταξύ το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατο της Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν: «Η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά προσήλθε στο Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ στις 02/02/20 λόγω χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Σήμερα στις 22/02/20 και ώρα 17:56 απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας».
Κορυφαία ποιήτρια και ακαδημαϊκός
Η Κική Δημουλά ήταν μια σπουδαία γυναίκα, μία μεγάλη ποιήτρια που κατάφερε με το έργο της να κερδίσει όχι μόνο την αναγνώριση των ειδικών αλλά και την αγάπη πολυάριθμων αναγνωστών κάθε ηλικίας, ακόμη και της πολύ νέας γενιάς. Κι αυτό γιατί πέτυχε να συμπυκνώσει στα ποιήματά της σκέψεις κι αισθήματα για τα κορυφαία ζητήματα της ύπαρξης (τη ζωή, τον έρωτα, την απώλεια, το αμείλικτο του χρόνου που περνά, το θάνατο) με τρόπο προσπελάσιμο και από τους αμύητους στην ποίηση.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1949, σε ηλικία μόλις 18 ετών, διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου εργάστηκε έως και το 1973. Δεν ήταν αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή της.
Το 1952 παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο έζησε έως το θάνατό του το 1985. Απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1956 εκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο «Έρεβος», η αναγνώριση ωστόσο της ποιητικής φωνής έρχεται τη δεκαετία του 1970.
Συνδυάζοντας καθαρές εικόνες, φιλοσοφική εμβάθυνση στην έννοια των λέξεων, ενδόσκοπηση και λυρισμό, παιγνιώδεις και απροσδόκητες νοηματικές συνδέσεις στη σύνθεση, η ποίηση της Κικής Δημουλά κέρδισε με τις συλλογές «Ερήμην», «Επί τα ίχνη», «Το λίγο του κόσμου», «Χαίρε ποτέ», «Η εφηβεία της λήθης», «Ενός λεπτού μαζί», «Χλόη θερμοκηπίου», «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως», «Δημόσιος καιρός», «Άνω τελεία», και άλλες, το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2010 για το σύνολο του έργου της και παντοτινή θέση στο πάνθεον της νεότερης ελληνικής ποίησης.
Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών, στην έδρα της ποίησης που είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματά της μεταφράστηκαν σε αρκετές ξένες γλώσσες χαρίζοντας της το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2009 το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2010, και τα δύο για το σύνολο του έργου της.
Η Κική Δημουλά τίμησε την ποίηση, την ελληνική γλώσσα, το φύλο της και τους αναγνώστες, που την αγάπησαν σαν κάποιον που εξέφρασε το βαθύτερο είναι τους. Μέσα από τα βιβλία, θα είναι πάντα μαζί μας.
Συλλυπητήρια μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αμέσως μόλις ενημερώθηκε την απώλεια της Κικής Δημουλά σε δήλωσή του αναφέρει: «Η Ελληνική Ποίηση έχασε σήμερα την εμβληματική Μούσα της, η οποία της χάρισε μιαν ακόμη αυθεντική λάμψη διεθνούς ακτινοβολίας. Το έργο της θα διασφαλίζει την πνευματική αιωνιότητα που της αναλογεί, κάνοντας όμως ακόμη πιο επώδυνο το κενό, το οποίο αφήνει πίσω της».
Τα συλλυπητήρια του για το θάνατο της Κικής Δημουλά εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, επισημαίνοντας ότι «ο θάνατός της αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα σύγχρονα ελληνικά γράμματα». «Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη μια από τις κορυφαίες εκπροσώπους της ελληνικής ποιητικής δημιουργίας που με τα ποιήματά της ‘μίλησε’ στις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων, ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας μας και λαμβάνοντας σπουδαίες διακρίσεις στη διάρκεια της μακράς πορείας της. Με τη γλωσσική τόλμη που πάντα τη διέκρινε, μίλησε με μοναδικό τρόπο μέσα από το έργο της για την υπαρξιακή αγωνία, την απουσία, την απώλεια του χρόνου, τη φθορά και τη μοναξιά. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους».
Τη θλίψη του για το θάνατο της Κικής Δημουλά εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με θλίψη και συντροφιά με τους στίχους της αποχαιρετούμε την Κική Δημουλά, που άφησε το «λίγο του κόσμου». Άλλωστε «στο αίνιγμα του θανάτου πάω ψυχωμένη», είχε γράψει. Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της. Και όλοι μας ένα κομμάτι της ευαισθησίας μας. Την ευγνωμονούμε. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Με θλίψη και συντροφιά με τους στίχους της αποχαιρετούμε την Κική Δημουλά, που άφησε το «λίγο του κόσμου». Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της. Και όλοι μας ένα κομμάτι της ευαισθησίας μας. Την ευγνωμονούμε. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 22, 2020
«Είναι οδυνηρή για όλους μας η απώλεια της Κικής Δημουλά» σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και προσθέτει: «Η Κική Δημουλά, ποιήτρια, ακαδημαϊκός, δεν έβαλε μόνο την ποίηση ξανά στη ζωή μας. Μας χάρισε την απόλαυση μιας ποιητικής έκφρασης ευαίσθητης, μοναδικής, λεπτής και ανεπανάληπτης. Έλεγε πως το μόνο που δεν καταλάβαινε από τη ζωή είναι γιατί πεθαίνουμε. Γι’ αυτό, «στον χωρισμό μήτε αντίο μήτε φιλί». Εκφράζω την αγάπη μου στην οικογένεια της. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους πολυάριθμους φίλους της. Η Κική θα μας λείψει πολύ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο συλλυπητήριο μήνυμά του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «ο θάνατος της ποιήτριας, Κικής Δημουλά, μας γεμίζει με θλίψη. Η ποίηση της Κ. Δημουλά άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εκφράζει τα συλλυπητήρια της για την απώλεια της Κικής Δημουλά.
“Όχι, δεν είμαι λυπημένη.
Όσο μπόρεσα έφερ’ αντίσταση σ’ αυτό το ποτάμι
όταν είχε νερό πολύ, να μη με πάρει,
κι όσο ήταν δυνατόν φαντάστηκα νερό
στα ξεροπόταμα
και παρασύρθηκα.
Όχι, δεν είμαι λυπημένη
Σε σωστή ώρα νυχτώνει”.Καλό σου ταξίδι… θα μας λείψεις.#Κική_Δημουλά
— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) February 22, 2020