Πληρώνονταν για να… κατασκοπεύουν τους «πελάτες» τους

Πληρώνονταν για να… κατασκοπεύουν τους «πελάτες» τους

Σε κοινή έρευνα, το δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» και το ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SRF ανακάλυψαν ότι επί 23 χρόνια η αμερικανική CIA και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND χρησιμοποιούσαν συσκευές κρυπτογράφησης της ελβετικής εταιρείας Crypto AG για να σπάνε κώδικες χωρών, στις οποίες τους είχε πουλήσει και, στην ουσία, να κατασκοπεύουν τις επαφές πάνω από 120 κρατών και των μυστικών υπηρεσιών τους επί δεκαετίες.

Η εταιρεία Crypto AG αποδεικνύεται από την έρευνα ότι στην πραγματικότητα ήταν εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη από τη CIA και την BND.

Η Crypto AG έβγαζε εκατομμύρια δολάρια από τις δύο υπηρεσίες πληροφοριών, ως α­ντάλλαγμα για το ότι τους έδινε πρόσβαση σε κωδικοποιημένες επικοινωνίες περισσοτέρων από 120 χωρών επί δεκαετίες.

Οι τρεις φορείς της έρευνας έχουν στη διάθεσή τους τα έγγραφα που πιστοποιούν την επιχείρηση κατασκοπείας ως «επιχείρηση ‘‘Ρουβίκων / Rubikon’’» για την περίοδο 1970 – 1993.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσίως το ζήτημα, ωστόσο ο πρώην υπουργός Μπερντ Σμιντμπάουερ επιβεβαίωσε τη λειτουργία της κοινής αυτής επιχείρησης. Ο Σμιντμπάουερ είπε στο ZDF ότι η επιχείρηση «Ρουβίκων / Rubikon» συνέβαλε στο να παραμείνει ο κόσμος πολύ πιο ασφαλής. Το 1993, ωστόσο, ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τη CIA.

Η εταιρεία Crypto AG διαλύθηκε το 2018, εκκαθαρισμένη από τους μετόχους, των οποίων η ταυτότητα προστατεύεται μέχρι σήμερα.

Επιχείρηση «Ρουβίκων» για διεθνή κατασκοπεία από CIA και BND, συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» για απόδοση «επαναστατικής δικαιοσύνης» στην Ελλάδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ