ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ

ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ


Συγγραφέας
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ


Μπορεί μια γυναίκα που είχε όλο τον κόσμο απλωμένο στα πόδια της να γίνει έρμαιο του ανέμου που έφερε ένας και μόνο άντρας στην καρδιά της;
Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.
Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη είναι μια ραγισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας. Την ίδια ώρα, η μοίρα τους συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα αλλά και πρόσωπα της Ιστορίας… Άραγε μπορείς να διεκδικήσεις ένα θαύμα όταν όλα τα σημάδια είναι εναντίον σου;

Το ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.

Απόσπασμα βιβλίου 

Ένας νεκρός χωρίς σημασία

Τον έθαψαν σε μια απόμερη γωνιά, κάτω από ένα γέρικο κυπαρίσσι, που τα χρόνια και οι αέρηδες το είχαν τσακίσει και έγερνε προς τον χορταριασμένο μαντρότοιχο.
Καμιά δεκαπενταριά άνθρωποι ήταν όλοι κι όλοι. Ένας παπάς που βιαζόταν να τελειώσει, δυο τρεις φίλοι από τα χρόνια της Δραματικής Σχολής, μια χούφτα συγγενείς, λίγοι γείτονες από το δρομάκι του πατρικού του. Και οι γονείς.
Οι γονείς του.
Ήταν η τελευταία μέρα του Οκτώβρη και, παρόλο που είχε λιακάδα, το χώμα του Πρώτου Νεκροταφείου ανέδιδε ακόμη τη βροχή της προηγούμενης νύχτας.
Ο αποχαιρετισμός στάθηκε σύντομος, όπως η ζωή του.
Χωρίς στεφάνια και επικήδειους.
Μόλις ο νοτισμένος λάκκος κατάπιε το φέρετρο, οι παριστάμενοι ψιθύρισαν λίγα λόγια παρηγοριάς στους γονείς κι έπειτα σκόρπισαν αθόρυβα.
Έμειναν μόνο ο πατέρας του και η μητέρα του. Μαρμαρωμένοι.
Οι εφημερίδες αφιέρωσαν ελάχιστο χώρο στον θάνατό του, στριμώχνοντας την είδηση ανάμεσα σε ρεκλάμες που διαφήμιζαν τα ελαστικά Fulda Diadem (σταθερά, μεγάλης αντοχής, κατάλληλα διά κάθε δρόμον), την τετράτομη εγκυκλοπαίδεια Ο κόσμος των φυτών και των ζώων, τα ανοξείδωτα ξυραφάκια Silver Astor και ένα δεκαήμερο, αφιερωμένο στο αγνό παρθένο μαλλί, που επρόκειτο να ξεκινήσει στο κατάστημα Μινιόν.
Απεβίωσεν ο νεαρός ηθοποιός Αλέξανδρος Κροντηράς, έγραψε η Απογευματινή.
Αιφνίδιον τέλος για φέρελπι καλλιτέχνη, ήταν ο τίτλος του Έθνους.
Έφυγεν πρόωρα ο ηθοποιός Αλέξανδρος Κροντηράς, ανήγγειλε η Βραδυνή.
Και αποκάτω μερικές αράδες για τα ταπεινά επιτεύγματά του. Τη συμμετοχή του σε κάποιες καλές παραστάσεις και, κυρίως, τους τέσσερις μικρούς ρόλους του σε ταινίες της Φίνος. Ένας από αυτούς περιλάμβανε και χειροφίλημα στην Αλίκη (στο σημείο εκείνο κάποιος συντάκτης είχε προσθέσει και θαυμαστικό).
Κανείς δεν έγραψε ότι ο Αλέξανδρος Κροντηράς έγινε ηθοποιός επειδή είδε κάποτε την Κυβέλη στη σκηνή. Κανείς δεν έγραψε ότι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής του ήταν δύο χειμώνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του ’66, όταν βρέθηκε να κάνει ένα σύντομο πέρασμα σε παράσταση της ίδιας της Κυβέλης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Και ασφαλώς κανείς δεν επισήμανε ότι στο ημερολόγιο που βρέθηκε σπίτι του οι μισές σελίδες αναφέρονταν στο μυθικό πρόσωπο της Κυβέλης Αδριανού.
Άλλωστε ποιον να ενδιέφεραν όλα αυτά; Οι αναγνώστες δεν έδιναν δεκάρα για έναν ασήμαντο νεκρό που είχε λατρέψει παθιασμένα τη μεγαλύτερη δόξα του ελληνικού θεάτρου στον εικοστό αιώνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που είχε αποσυρθεί πια από το σανίδι και ζούσε συντροφιά με τις αναμνήσεις της.
Ούτε θα απασχολούσε ποτέ την κοινή γνώμη ότι αυτός ο άνθρωπος είχε δεχτεί επίθεση με πέτρες σ’ έναν δρόμο της Κυψέλης, λίγες μόνο μέρες πριν τον προδώσει η καρδιά του.
Παρότι το θλιβερό νέο μαθεύτηκε αστραπιαία στο σινάφι των ηθοποιών, τούτος ο θάνατος άφησε ασυγκίνητο το πλατύ κοινό, ακόμη και την Επιτροπή Λογοκρισίας των Συνταγματαρχών, η οποία, ελέγχοντας την ύλη των εφημερίδων, προσπέρασε με περιφρόνηση εκείνα τα μονόστηλα.
Η Ελλάδα του 1968 μπορούσε να συνεχίσει να ζει και χωρίς τον Αλέξανδρο Κροντηρά. Η εξουσία διψούσε για αίμα, εκκαθαρίσεις, πτώματα αντιφρονούντων· ο λαός διψούσε για ελευθερία και πεθαμένους ήρωες. Μέσα στη δίνη που σάρωνε τον κόσμο ο χαμός ενός ελάσσονος ηθοποιού ήταν μια περιττή λεπτομέρεια…

Διαβάστε τη συνέχεια  ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1970. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι τα μυθιστορήματα Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία και Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, καθώς και το πολυβραβευμένο μπεστ σέλερ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public 2018 για το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα, το Ειδικό Βραβείο Ενηλίκων Βιβλιοπωλείων Public 2018 και το Βραβείο Κοινού Athens Voice Choice 2017, ενώ μεταφέρθηκε στο θέατρο τη σεζόν 2019-20 με πρωταγωνιστές τον Τάσο Νούσια και τη Μπέτυ Λιβανού. Το ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΣ είναι το δωδέκατο βιβλίο του.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία, Ιστορικό Μυθιστόρημα , Αισθηματικό
ISBN: 978-618-01-3386-8
ISBN e-book: 978-618-01-3387-5 

«Φλόγα και άνεμος» Επεισόδιο 10: Η Κυβέλη πενθεί για τον Γιώργη της και αναπολεί τις όμορφες στιγμές τους


Σχολιάστε εδώ