Το άλλο «no deal»: Aυτή τη φορά μεταξύ των 27 – Πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 60 δισ. ευρώ

Το άλλο «no deal»: Aυτή τη φορά μεταξύ των 27 – Πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 60 δισ. ευρώ

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές και την ενότητα των 27. Στη στάση απέναντι στο Λονδίνο και τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία το μέτωπο είναι αρραγές. Οι ρωγμές εμφανίζονται στην απάντηση που θα πρέπει να δώσουν άμεσα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας: Πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 60 δισ. ευρώ, που αφήνει στον κοινοτικό προϋπολογισμό το Brexit.

Εκείνοι με καθαρή συμβολή καλούνται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και όσοι είναι καθαροί αποδέκτες των πόρων να  δεχθούν μαχαίρι στις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων. Στόχος ο «έντιμος συμβιβασμός», ο οποίος όμως αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, γράφει η Νατάσα Στασινού στο naftemporiki.gr.

Η συμβιβαστική πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, απέχει κατά 41 δισ. ευρώ από την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ωστόσο το χάσμα με αυτό που ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. «Αυτή τη στιγμή μας χωρίζουν 230 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, εκφράζοντας την ελπίδα οι κυβερνήσεις να με «μια πιο φιλόδοξη εκδοχή ικανή για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα οι κυβερνήσεις να τα βρουν μεταξύ τους. Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία που έχουν την μεγαλύτερη καθαρή εισφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. έναντι της πρότασης Μισέλ για 1,074%. Διπλωματικές πηγές των χωρών ξεκαθαρίζουν πως εάν θέλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δει σύντομα μία συμφωνία, θα πρέπει να δώσει «μπόνους» στη μορφή rebates. Αυτό θεωρείται πια σχεδόν δεδομένο, αλλά ποιο θα είναι το ύψος τους; Και θα είναι μόνιμα ή όχι; Για αυτές τις απαντήσεις η μάχη θα είναι σκληρή.

Διαβάστε την συνέχεια στο naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ