Στις 151.496 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2019! – Ποια είναι η λύση
– «Αθηνοκεντρικό» το σύστημα απονομής συντάξεων
Αυξάνεται σε 151.496 ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ του β’ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ο λόγος των αυξημένων αιτήσεων οφείλεται και στα διάφορα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» από διαφόρους Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες αλλά κι επειδή συνήθως οι αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται πριν μπει το νέος έτος.
Το αποτέλεσμα, ενώ τα τμήματα απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την απόδοσή τους σε σχέση με το παρελθόν, παρ’ όλα αυτά, λόγω των αυξημένων αιτήσεων που υποβλήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2019, το τελικό πρόσημο που προκύπτει είναι αρνητικό.
Έτσι, ενώ τον Οκτώβρη εκδόθηκαν 10.879 συνταξιοδοτικές αποφάσεις (εγκριτικές και απορριπτικές), τον Νοέμβριο 11.806 και τον Δεκέμβριο 12.548, την ίδια στιγμή υποβλήθηκαν για τον μήνα Οκτώβριο 16.961 νέες αιτήσεις (δηλαδή 6.082 αιτήσεις περισσότερες από τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που βγήκαν τον ίδιο μήνα), τον μήνα Νοέμβριο υποβλήθηκαν 16.145 αιτήσεις συνταξιοδότησης (δηλαδή 4.339 αιτήσεις περισσότερες από τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τον ίδιο μήνα) και τον μήνα Δεκέμβριο υποβλήθηκαν 13.903 αιτήσεις συνταξιοδότησης (δηλαδή 1.355 αιτήσεις περισσότερες από τις αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν τον ίδιο μήνα).
Η λύση είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας
Όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία ενισχύουν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που αφορούν όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, αλλά και την αλλαγή του υφιστάμενου «αθηνοκεντρικού» οργανωτικού μοντέλου στα τμήματα απονομής συντάξεων. Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας της έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, που θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση την 1η Ιουνίου 2020, το 35% των νέων αιτήσεων, που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα αφορούν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιοδότησης, όπως αυτές των συντάξεων χηρείας, θα διεκπεραιώνεται άμεσα, όπως συμβαίνει κατά αντιστοιχία με τις φορολογικές μας δηλώσεις.
Σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2022 προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων που θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά θα φτάνει το 90%, οπότε και οι υπάλληλοι των τμημάτων απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ θα αποφορτιστούν από τη συσσώρευση νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων, καταφέρνοντας έτσι να ανταπεξέλθουν στον συσσωρευμένο όγκο που υπάρχει σήμερα.
Βοηθητικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια θα παίξει και η αναδιοργάνωση της υφιστάμενης δομής στο σύστημα απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ, το οποίο θεωρείται «αθηνοκεντρικό», αφού στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό συμπεριλαμβάνονται και αυτές οι οργανωτικές αλλαγές, που δημιουργούν μια πιο περιφερειακή ανάπτυξη του συστήματος, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από το 2017 στον ΕΦΚΑ.
Μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα μπορούν πλέον να υπογράφουν τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις και οι διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών του φορέα, συντομεύοντας έτσι τον χρόνο αναμονής. Επιπλέον, στη μείωση του στοκ των συσσωρευμένων αιτήσεων θα συμβάλει και η αναμόρφωση της όλης δομής των κλιμακίων επίσπευσης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, αφού με τις αλλαγές που θα επέλθουν οι υπάλληλοι θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για να βγάλουν περισσότερες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με τη σιγουριά ότι θα πληρωθούν για την υπερωριακή τους απασχόληση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δεδομένο.