Σε κατάσταση πολέμου οι κάτοικοι των νησιών – Κολαστήριο ψυχών το Βόρειο Αιγαίο

-Φώφη Γεννηματά: Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία

Σε «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας εξελίσσεται το Μεταναστευτικό, με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, μηδέ εξαιρουμένης και της εθνικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, πρωτίστως όμως της σημερινής, που οκτώ μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, όσο και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.

Παλινωδίες, λάθος επιλογές, άστοχοι χειρισμοί συνθέτουν τις κινήσεις της κυβέρνησης και έχουν επιτείνει τα αδιέξοδα σε βαθμό τέτοιο ώστε η «μεγάλη έκρηξη» να είναι πλέον θέμα χρόνου. Πόσω μάλλον που με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία και θα πυκνώσουν και θα ενταθούν.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χ. Ζεεχόφερ δεν έκρυψε την ανησυχία του, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο ενός «νέου 2015», όταν πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν κατά χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου. Επισήμανε δε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης των κρατών-μελών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Η κατάσταση κυρίως στα νησιά, τα οποία δέχονται τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών, είναι εκρηκτική, οι κάτοικοι απελπισμένοι αλλά και οργισμένοι. Αφού επί ένα οκτάμηνο η κυβέρνηση πειραματιζόταν, τρέχει τώρα (και δεν φτάνει…) να βρει λύσεις, χωρίς ωστόσο καμιά συνεννόηση και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια κ.ά.). Η απόφαση για την κατασκευή κλειστών κέντρων στα νησιά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των τοπικών κοινωνιών.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με την κυβέρνηση και τόνισε ότι θα επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αν ανακληθεί η απόφαση για την κατασκευή των κλειστών κέντρων και την επίταξη των χώρων.

«Εμείς ζητούσαμε να κηρυχθούν τα νησιά μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντ’ αυτού ανακηρυχθήκαμε σε κατάσταση πολέμου. Αυτά θυμίζουν καταστάσεις πολέμου ή προετοιμασίας πολέμου», τόνισε ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης μιλώντας στο Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου». Εξέφρασε δε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα κλειστά κέντρα.

«Σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, αν η τοπική κοινωνία δεν αγκαλιάσει το έργο, οποιοδήποτε έργο κι αν είναι αυτό, έχουμε δει και στο παρελθόν ότι δεν έχει υλοποιηθεί», πρόσθεσε. Σε δηλώσεις του ο κ. Μουτζούρης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι με τις τελευταίες αποφάσεις της μετατρέπει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε «κολαστήριο ψυχών», ενώ επισήμανε και την κρίσιμη από εθνικής απόψεως θέση που κατέχουν τα νησιά. Περιφέρεια, φορείς αλλά και κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» και ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις για να μπλοκάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων υπουργών, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για τα κλειστά κέντρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας τόνισε ότι επί δύο και πλέον μήνες έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους φορείς των νησιών. «Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις», ανέφερε.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Μεταναστευτικό άσκησε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ακραία ρητορική» και «έλλειψη σχεδίου». Υπογράμμισε ακόμη ότι «τα νησιά είναι αφημένα στην τύχη τους» και πως οι μεγάλες υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχθηκαν απατηλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την απόφαση για τα κλειστά κέντρα.

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την προθυμία τους απέναντι στους Ευρωπαίους, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών», σημείωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία. Το κυβερνητικό αλαλούμ οξύνει την κρίση. Με τον αυταρχισμό και τις επιτάξεις η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά». Ως προς την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το Κίνημα Αλλαγής τόνισε ότι είναι η επιβεβαίωση της κυβερνητικής αποτυχίας.

Τα νέα στρατόπεδα
Για την εγκατάσταση των νέων δομών προσφύγων συζητούνται ήδη δύο περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο), τέσσερις στην Πελοπόννησο (Μεσσήνη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη), δύο στη Δυτική Ελλάδα (Πύργος, Αμφιλοχία), πέντε στη Στερεά Ελλάδα (Άμφισσα, Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Μαυρομαντήλα Φθιώτιδας), δύο στη Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα), τρεις στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα), τρεις στη Δυτική Μακεδονία (Γρεβενά, Φλώρινα, Κοζάνη) και μία στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία). Να δούμε πώς θα υποδεχθούν η Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι τις όποιες αποφάσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: zougla.gr


Σχολιάστε εδώ