Αλ. Τσίπρας: Δεν απολογούμαστε, ετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη φορά Αριστερά – Είμαστε η μεγάλη δύναμη της κοινωνικής αντίστασης

Αλ. Τσίπρας: Δεν απολογούμαστε, ετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη φορά Αριστερά – Είμαστε η μεγάλη δύναμη της κοινωνικής αντίστασης

Ιστορική και συμβολική στιγμή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του διότι αφορά τον απολογισμό μιας μακράς και εξαιρετικά πυκνής περιόδου στη βάση ενός κειμένου που ξεκινά από το 2012 που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση και φτάνει ως τον Ιούλιο του 2019.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα στην Ελλάδα έχει το πολιτικό θάρρος, τη τόλμη, τη πολιτική γενναιότητα να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση.» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι παλιές πολιτικές δυνάμεις ποτέ δεν τόλμησαν να αποτιμήσουν αυτοκριτικά το παρελθόν τους. Παρά μόνο κουκούλωσαν, εξαφάνισαν, αποσιώπησαν, λησμόνησαν τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης. Και το έκαναν σκόπιμα. Θέλουν να επενδύσουν και επενδύουν πάντοτε στη λήθη» και πρόσθεσε:  «Ο απολογισμός μας έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στους αριστερούς, στους προοδευτικούς, στους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς Αριστερά. Και θα το κάνει αυτό, ακριβώς επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά. Θα κοιτάξουμε κατάματα τις αδυναμίες και τις δυσκολίες.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι από το Συνέδριο και από τη διαδικασία διαλόγου πρέπει να απαντηθούν δύο κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτον, «πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας». Δεύτερον, «πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας στην ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Τόνισε ότι αυτά πρέπει να απαντηθούν γιατί η Αριστερά θέλει την εξουσία για να αλλάξει τις συνθήκες ζωής των πολλών και γιατί «τη δεύτερη φορά δε θα υπάρχει δικαιολογία, καμία. Ούτε δεν ήξερα, ούτε δεν υπολόγισα». Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε το ερώτημα αν «μπορούμε να εφαρμόσουμε ριζοσπαστικό πρόγραμμα προς όφελος της πλειοψηφίας», αν δεν απαντηθούν ερωτήματα όπως, μεταξύ άλλων:

«-Τι κάνουμε με τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, τη προστασία των δανειοληπτών;

-Τι κάνουμε με την ΕτΕ, όταν συστηματικά και με σχέδιο υπονομεύει την ίδια τη κυβέρνηση;

-Τι κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όταν αποτελούν οι ίδιες εστίες διαφθοράς και κράτος εν κράτη;

-Τι κάνουμε με τη δημόσια διοίκηση και τους θύλακες δολιοφθοράς του κυβερνητικού έργου;

-Τι κάνουμε με τους εκπροσώπους της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος μέρα στις κρατικές δομές;

-Τι κάνουμε με του ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης;».

«Όταν για παράδειγμα», τόνισε, «εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία, για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν, δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς, δούλευε για το πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη».

Με τις παρεμβάσεις μας, ανακούφισαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Από την Υγεία, με την ένταξη 2,5 εκατ. πολιτών στο σύστημα, μέχρι την οικοδόμηση μιας ισχυρής προνοιακής πολιτικής και από τα κοινωνικά μερίσματα μέχρι τις παρεμβάσεις κόντρα στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίαςέβαλε τέλος στο καθοδικό υφεσιακό σπιράλ και σε μια δύσκολη συνθήκη, μέσα από αγώνα, κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Και αυτό είναι ιστορικά αδιαμφισβήτητο.

Ακολουθούν κύρια σημεία της ομιλίας

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και κατάφερε να την οδηγήσει στην έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Και αυτό είναι ιστορικό δεδομένο. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

– Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι γιατί δεν κουκουλώσαμε & δεν αποκρύψαμε τις βρώμικες πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος: Από τη Novartis & το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις μικρότερες εστίες διαφθοράς του βαθέος κράτους. Δεν συμβιβαστήκαμε, δεν σιωπήσαμε, δεν αδρανήσαμε.

– Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας, για τη σύγκρουσή μας με τη διαπλοκή και την ολιγαρχία. Με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη προσπάθειά μας να βάλουμε κανόνες παντού.

– Ο ανοιχτός διάλογος είναι αναγκαίος για να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος. Είναι αναγκαίος για να δώσουμε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα & για να γίνουμε καλύτεροι, ώστε το κόμμα μας να είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας ξανά.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και σήμερα, σε άλλες συνθήκες από ότι χτες, η μεγάλη ελπίδα κοινωνικής αντίστασης και πολιτικής αλλαγής. Χάρη στην ψήφο του ελληνικού λαού, είμαστε η κύρια δύναμη της μεγάλης αριστερής προοδευτικής, δημοκρατικής, παράταξης.

– Πρέπει ο κόσμος που μας εμπιστεύτηκε, ο κόσμος που μας στήριξε και στηρίχτηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει και ο ίδιος οργανικό μας κομμάτι. Να αναδιαμορφώσει, να συμμετάσχει, να έχει λόγο και δύναμη σε αυτό που τον αφορά: Η πορεία μας, οι στόχοι μας, ο προσανατολισμός μας.

– Θέλουμε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, ένα κόμμα των κοινωνικών ριζωμάτων και των ριζοσπαστικών πολιτικών αξιών και στόχων. Το κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά. Είναι ιστορική αναγκαιότητα και υποχρέωσή μας απέναντι στο αριστερό και προοδευτικό κίνημα & στις ανάγκες της κοινωνίας.


Σχολιάστε εδώ