Κοιτάζει αριστερά και όχι δεξιά η Φώφη

Κοιτάζει αριστερά και όχι δεξιά η Φώφη

Έχασε το «δεκανίκι» στο οποίο πόνταρε ο Μητσοτάκης

Η ευθεία επίθεση προσωπικά της Φ. Γεννηματά κατά της κυβέρνησης και η σφοδρή αντιπαράθεσή της με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας διεύρυναν σημαντικά το χάσμα στις σχέσεις κυβέρνησης και Κινήματος Αλλαγής, που προκλήθηκε με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ενίσχυσαν παράλληλα την αίσθηση που είναι διάχυτη τις τελευταίες εβδομάδες στο πολιτικό σκηνικό, ότι Κυρ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά έχουν μπει σε αποκλίνουσες πορείες και προϊόντος του χρόνου απομακρύνονται, με τα περιθώρια για μελλοντικές συγκλίσεις να εξανεμίζονται.

Αν και ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να επιμείνει και στο μέλλον στο ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης, ωστόσο δεν θα εξαρτά πλέον τους σχεδιασμούς του από τη γενικότερη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν δώσει χαρακτήρα crash test, όσον αφορά τη στάση της κ. Γεννηματά, στην ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θεώρησαν την επιχειρηματολογία της για το «όχι» τουλάχιστον… «ακατανόητη». Δεδομένου ότι, όπως τόνιζαν, το προηγούμενο διάστημα είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής και την επαναφορά της ενισχυμένης. Θεώρησαν μάλιστα «προφάσεις εν αμαρτίαις» τη διαφωνία της για το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και προτείνοντας να είναι 35!

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού απέδωσαν τη στάση της κ. Γεννηματά αφενός στην προσπάθειά της να ισορροπήσει πολιτικά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου στις πιέσεις που της ασκούνται από στελέχη του κόμματός της που εμφορούνται από αντιδεξιές απόψεις. Τις εκτιμήσεις αυτές του επιτελείου του πρωθυπουργού ήρθαν να ενισχύσουν οι πληροφορίες για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της κυβέρνησης.

Εγχείρημα που θα συναντήσει ανυπέρβλητα εμπόδια από την πλευρά βουλευτών – στελεχών του ΚΙΝΑΛ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτήν την προσέγγιση και εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν έντονα αν και όταν εκδηλωθούν οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ζήτημα της πρώτης κατοικίας δεν είναι το μοναδικό στο οποίο το Κίνημα Αλλαγής ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους. Ανάλογα επικριτικό είναι και για το Μεταναστευτικό, τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό κ.ά. Κάτι που φυσικά δεν έχει διαφύγει την προσοχή του κ. Μητσοτάκη και των μελών της κυβέρνησης.

«Η Φώφη νομίζει ότι θα διασωθεί πολιτικά με το να λοξοκοιτά προς τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Ο Αλ. Τσίπρας δεν ψάχνει για πολιτικούς εταίρους, αλλά για δεκανίκια, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του. Όταν το καταλάβει αυτό η κ. Γεννηματά θα είναι πολύ αργά», προσθέτουν. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι με το να ανεβάσει τους τόνους της απέναντι στην κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιδιώκει να ανακόψει τις τάσεις φυγής ψηφοφόρων της προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ