Ακύλας και Πρίσκιλλα: Οι Άγιοι της αγάπης
Μπορεί στις 14 Φεβρουαρίου να γιορτάζουν οι ερωτευμένοι ανα τον κόσμο καθώς είναι η γιορτή του Βαλεντίνου και χαρακτηρίζεται ως η γιορτή του έρωτα, στην Ελλάδα όμως έχουμε και μία ξεχωριστή γιορτή την 13η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε τη μνήμη των Αποστόλων Αγιών Ακύλα και Πρίσκιλλας, των αγίων της αγάπης.
Ο εορτασμός του Βαλεντίνου, που τιμάτε από την Καθολική εκκλησία, άρχισε να μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και όπως λέγεται αφορμή στάθηκαν τα ανθοπωλεία.
Να θυμηθούμε τον μακαριστό Χριστόδουλο που το 2000 αντιπρότεινε τη γιορτή των δύο αυτών Αγίων της Ορθοδοξίας ως απάντηση στην εμπορευματοποίηση της γιορτής του Βαλεντίνου στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία. Πρότεινε λοιπόν να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Αγιών Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Προς χάρην της ιστορίας να αναφέρουμε πως το 1994, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου.
Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα (ονομάζεται το κρέας που προσφέρθηκε ως θυσία σε ένα είδωλο). Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.