Πετάμε στον δρόμο τους Βορειοηπειρώτες!

Πετάμε στον δρόμο τους Βορειοηπειρώτες!

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στον χώρο των Βορειοηπειρωτών λόγω του Ασφαλιστικού, όπως νομοθετήθηκε από τον Γ. Κατρούγκαλο και τον Γ. Βρούτση.

Και δεν είναι μόνο το γνωστό θέμα με το επίδομα των άπορων γερόντων Βορειοηπειρωτών, που είναι ο μοναδικός πόρος ζωής για όσους έχουν απομείνει στη Βόρειο Ήπειρο και θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να συνεχίσει να καταβάλλεται το επίδομα αυτό.

Το πιο σημαντικό για χιλιάδες ομογενείς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα είναι η ικανοποίηση του αιτήματος για εξαίρεσή τους από την απαίτηση διαμονής 40 ετών στην Ελλάδα για να θεμελιωθούν δικαιώματα πλήρους εθνικής σύνταξης, η οποία είναι 384 ευρώ τον μήνα.

Το πρόβλημα είναι ότι καθώς δεν αναγνωρίζεται μόνιμη διαμονή για τους Βορειοηπειρώτες πριν από το 1999 και ο νόμος προβλέπει μείωση της βασικής σύνταξης κατά ένα σαρακοστό για κάθε έτος που λείπει από τα τελευταία 40 στη διαμονή στην Ελλάδα, αν κάποιος Βορειοηπειρώτης καταθέσει σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης θα αφαιρεθούν από τη σύ­νταξή του περίπου 173 ευρώ τον μήνα σε σχέση με τους άλλους ασφαλισμένους. Η πλήρης ισότητα στις συντάξεις θα επέλθει για αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν το έτος… 2039.

Θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης, ώστε τουλάχιστον να αναγνωρισθεί η μόνιμη διαμονή στους Βορειοηπειρώτες που έχουν φύγει από την Αλβανία από το 1991 και μετά, όταν και άρχισε η μεγάλη έξοδος.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ