Έχασε την μπάλα η κυβέρνηση και στο Μεταναστευτικό!

Έχασε την μπάλα η κυβέρνηση και στο Μεταναστευτικό!

-Η μεγάλη έκρηξη μπορεί να γίνει κάθε στιγμή
-Τα ψάλλουν στο Μαξίμου όλα τα κόμματα

Η κυβέρνηση… έχασε την μπάλα (και) στο Μεταναστευτικό! Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές καταργεί υπουργεία, επανιδρύει υπουργεία, εξαγγέλλει μέτρα και αποφάσεις, αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Μηδέν. Καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, έστω και με μικρότερη ένταση, η κατάσταση στα νησιά δεν είναι απλά αφόρητη και ασφυκτική, είναι απερίγραπτη. Και όπως έδειξαν οι πρόσφατες αναταραχές στα κέντρα υποδοχής, μια σπίθα χρειάζεται για να γίνει η «μεγάλη έκρηξη»!

Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου βρίσκονται στο… έλεος των χιλιάδων προσφύγων / μεταναστών αλλά και της αδράνειας / αδυναμίας της Πολιτείας και της κυβέρνησης να δώσουν λύσεις, ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν εξ αποστάσεως τις εξελίξεις. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των φορέων των νησιών δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας.

Η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου επίσης, οι επιστροφές στην Τουρκία μετρημένες στα δάχτυλα, αλλά στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν και κατηγορούν την… κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης ζήτησε (εκ νέου) από την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανά­γκης και να λάβει πρόσθετα και δραστικά μέτρα. Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα, ενώ προσπαθεί με μικροδωράκια να καλμάρει τις αντιδράσεις των δημάρχων, αφού στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε επιδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ για τους δήμους που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα λόγω Μεταναστευτικού.

Με μεγάλη καθυστέρηση και στον απόηχο βαρύτατων καταγγελιών, που αιωρούνται μήνες τώρα, η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή τροπολογία για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), χωρίς κανείς αρμόδιος να μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια πότε θα ξεκινήσει και κυρίως πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος αυτός. Από κυβερνητικούς αξιωματούχους έγινε προσπάθεια να συνδεθεί η απόφαση για έλεγχο των ΜΚΟ με τις αναταραχές στα κέντρα υποδοχής.

Με την ίδια καθυστέρηση… ανακάλυψε ότι πίσω από τους πρόσφυγες δρουν κυκλώματα που εισπράττουν μίζες για να τους μεταφέρουν από την Τουρκία στα νησιά και εν συνεχεία στην ηπειρωτική χώρα. Οι σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουμουτσάκου προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις και σκωπτικά (ειρωνικά) σχόλια.

Σφοδρή συνεχίζει να είναι η κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δ. Βίτσας έκανε λόγο για παλινωδίες και για προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες. Ο Γ. Μουζάλας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προειδοποίησε ότι αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα άσχημες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Σαντορινιός, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική, «χωρίς άμεση αποσυμφόρηση φανταστείτε τι θα γίνει το καλοκαίρι».

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής τονίζεται μεταξύ άλλων: «Και αυτή η κυβέρνηση εξαπάτησε τους νησιώτες και συνεχίζει να το κάνει. Εξήγγειλε αποσυμφόρηση. Από το φθινόπωρο είχαμε προειδοποιήσει πως κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. Έχουν την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί».

Την παρέμβαση της Κομισιόν για τα πλωτά φράγματα που σχεδιάζει να τοποθετήσει η κυβέρνηση ζήτησαν με ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το εν λόγω σχέδιο και θεωρούν ότι οι κατασκευές αυτές θέτουν «θανατηφόρα εμπόδια τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και στην ασφαλή ναυσιπλοΐα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ