SOS από τον ΟΗΕ για Μόρια: «Εκκενώστε άμεσα τον καταυλισμό, κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών» – Σοκαριστική μαρτυρία γιατρού

SOS από τον ΟΗΕ για Μόρια: «Εκκενώστε άμεσα τον καταυλισμό, κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών» – Σοκαριστική μαρτυρία γιατρού

«Ανησυχώ ότι παιδιά θα πεθάνουν από ασιτία»

Ενώ η κυβέρνηση προχωρά τα σχέδια για τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά που μαστίζονται από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και χειρότερη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά ηταν άμεση απομάκρυνση των οικογενειών και των ασθενών από τη Μόρια, όπου ζουν στοιβαγμένοι περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΥ: Η επιδημία κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή» για όλο τον κόσμο


Μάλιστα, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκφράζουν φόβους για εξάπλωση ασθενειών, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι κάτι παραπάνω από άθλιες.

Η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, μίας από τους εθελοντές γιατρούς στη Λέσβο είναι συγκλονιστική. Η γιατρός ανησυχεί πολύ καθώς η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στην ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι καταστάσεις αυτές είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε πανδημία.

«Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε», προσθέτει η γιατρός.

Πηγή: newpost.gr

 


Σχολιάστε εδώ