ΠΟΥ: Η επιδημία κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή» για όλο τον κόσμο – Στους 1.016 οι νεκροί
Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί “πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.
Κοροναϊός στην Κίνα: 108 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο – Συνολικά 1.016 οι νεκροί.
“Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SOS από τον ΟΗΕ για Μόρια: «Εκκενώστε άμεσα τον καταυλισμό, κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών»
Η επιδημία του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV (κοροναϊού) μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.
Coronavirus ‘could infect 60% of global population if unchecked’ https://t.co/1sZb5xkEjU
— The Guardian (@guardian) February 11, 2020
Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.
Η επιδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ.
Έπειτα από την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι ότι τα πρόσφατα περιστατικά ασθενών με κοροναϊό που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ την Κίνα θα μπορούσαν να είναι η «άκρη του παγόβουνου».
Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουνγκ δήλωσε ότι η κυρίαρχη ερώτηση ήταν να υπολογίσουμε το μέγεθος και το σχήμα του παγόβουνου. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό σε περίπου 2,5 άλλους ανθρώπους. Αυτό έδωσε “ποσοστό επίθεσης” 60-80%.
“Το εξήντα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας άφθονος αριθμός”, δήλωσε ο Leung στο Guardian στο Λονδίνο, στο δρόμο για μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Π.Ο.Υ. στη Γενεύη την Τρίτη.
Φωτο: twitter.com/guardian