Όλοι την πρώτη κατοικία θέλουν να γκρεμίσουν!

Όλοι την πρώτη κατοικία θέλουν να γκρεμίσουν!

-Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, με τα θαλασσοδάνεια που έχουν πάρει, δεν έχουν καμία σχέση με τους δανειολήπτες που έχουν μόνο το σπιτάκι τους και η σωτηρία τους μέχρι τώρα ήταν ο «νόμος Κατσέλη»

Όποιοι από τους μεγαλόσχημους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάνε από την Ελλάδα για να πιουν το καφεδάκι τους το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι πώς θα γκρεμίσουν –με όλη τη σημασία της λέξης– την πρώτη κατοικία στη χώρα μας.

Λες και πρόκειται για καμιά έπαυλη ή μεζονέτα στο Σούνιο, πάνω στο κύμα της Μυκόνου ή στη χιονισμένη Αράχωβα, που τη ζηλεύουν και θέλουν να βάλουν κι εκεί χέρι.

Δεν βλέπουμε, όμως, να έχουν την ίδια βουλιμία και για τα θαλασσοδάνεια των εκλεκτών βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοκατασκευαστών και των σούπερ μάρκετ, που οδήγησαν στο λουκέτο το μπακάλικο της γειτονιάς. Οι «λογιστάδες» των Βρυξελλών έχουν κάνει λογαριασμό με πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φεσώσει όλοι αυτοί τις τράπεζες;

Ονόματα, κύριε Επίτροπε…
Με σχέδια για την πρώτη κατοικία στη βαλίτσα του μας ήρθε προχθές και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε έναν ευγενή στόχο, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε κατάχρηση από τους αποκαλούμενους ‘‘στρατηγικούς κακοπληρωτές’’. Το αποτέλεσμα ήταν να δυσκολέψει η πρόσβαση στις πιστώσεις και να γίνουν αυτές πιο ακριβές για όλους τους δανειολήπτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η κατάργησή της (της προστασίας της πρώτης κατοικίας) αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα»!

Όλοι αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν έχουν όνομα και διεύθυνση, κύριε Επίτροπε;

Θα…
Και για τους αφελείς, που τα… χάβουν όλα, πέταξε ένα: «Τίποτα δεν απαγορεύει να καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για τις φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες»! Αποκάλυψε, μάλιστα, και ποιος είναι ο στόχος των αφεντικών της ΕΕ.

Για ποιους δουλεύουν…
«Η επικείμενη αναμόρφωση του πτωχευτικού πλαισίου για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες θα είναι ένα κρίσιμο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες πρέπει επίσης να παίξουν τον ρόλο τους και να συνεχίσουν να ενισχύουν την εσωτερική τους ικανότητα να αναδιαρθρώνουν δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων και πελατών ή να ρευστοποιούν υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία».

Γιατί αυτή η λύση για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες να μη συμπεριλάβει και τους βιώσιμους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, κύριε Επίτροπε;

Κι άλλα «κόκκινα» δάνεια για πώληση
Στο μεταξύ, κι άλλο πακέτο «κόκκινων» δανείων βγάζει στο σφυρί η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το «Project Icon», που περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα δάνεια μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων και 1.500 δάνεια σε πολύχρονη καθυστέρηση. Το οφειλόμενο κεφάλαιό τους ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας είναι 2,5 δισ. ευρώ.

Για το 2032 η δίκη!
Σε 90.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις του «ν. Κατσέλη», η εκδίκαση των οποίων τοποθετείται στο… 2032. Το συνολικό ύψος των εν λόγω «κόκκινων» δανείων ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι 6 στις 10 αποφάσεις που εκδίδονται τελευταία από τα Ειρηνοδικεία είναι αρνητικές για τον οφειλέτη, κάτι που δείχνει αλλαγή στάσης, προφανώς κατόπιν άνωθεν υποδείξεων.

Τι προτείνει ο Βαρουφάκης
Τη θέση του ΜέΡΑ25 για τα «κόκκινα» δάνεια παρουσίασε ο πρόεδρός του Γιάνης Βαρουφάκης. Το βασικό πλαίσιο του εναλλακτικού σχεδίου προβλέπει:

• άμεση, μαζική μεταφορά των «κόκκινων» δανείων (αντί για πώλησή τους),
• διακοπή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ακινήτων που στεγάζουν λειτουργούσες επιχειρήσεις και πάγωμα των δανείων,
• διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών και
• νέο συμμετοχικό όργανο που θα διαχωρίζει τους στρατηγικούς από τους ακούσιους κακοπληρωτές.

Φωτιές άναψε ο Γεωργιάδης
Να εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία!

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απευθύνει έκκληση στους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας «να μπουν στην πλατφόρμα και να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου 2020, να πάρουν την προστασία, δηλαδή το μερικό “κούρεμα” των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα», βγαίνει ξαφνικά από το πουθενά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και ρίχνει λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας ευθέως ότι πρέπει να βγαίνει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία.

Είπε συγκεκριμένα σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του:

«Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο για την πρώτη κατοικία. Γιατί ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στεγαστική πίστη σε κάποιον που δεν έχει άλλη περιουσία είναι να εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία»!

Και όλη η αντιπολίτευση τα έψαλε άγρια στον υπουργό του Μητσοτάκη. «Αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη» χαρακτήρισε τη θέση αυτή του Άδωνη Γεωργιάδη ο πρώην υπουργός, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Κύριε Γεωργιάδη, θα έπρεπε να ‘‘λυπάστε’’ για τους αδύναμους πολίτες που θα τους πάρουν τα σπίτια τα funds με τους πλειστηριασμούς. Η απάντηση είναι μία: Προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. Πράξεις και όχι λόγια».

Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ: «Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη ότι ‘‘η προστασία της α’ κατοικίας είναι ζημιά για την οικονομία’’ αποτελούν πρόκληση απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που βλέπουν τη θηλιά των τραπεζών και των funds να σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω τους».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ