Ο Ερντογάν προκαλεί και η Αθήνα… ψάχνεται!

Ο Ερντογάν προκαλεί και η Αθήνα… ψάχνεται!

Επικοινωνιακό «Βατερλό» της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

-Κρίμα τη θυσία των τριών αξιωματικών μας στα Ίμια

Σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση ακόμη και μικρής επικινδυνότητας περιστατικών με την Τουρκία ανέδειξαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα, με αφορμή τόσο την είσοδο του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όσο και τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν για το εάν η μη ρίψη στεφάνου στην περιοχή των Ιμίων στη μνήμη των τριών αξιωματικών ήταν αποτέλεσμα «συνεννόησης» Αθήνας – Άγκυρας.

Οι αδυναμίες αυτές άφησαν εκτεθειμένη την κυβέρνηση, καθώς όταν επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις, αυτές μάλλον δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα (όπως έγινε δύο φορές με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο). Κυρίως, όμως, δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό για το τι θα συμβεί εάν προκύψει κάποιο σοβαρό και μεγαλύτερης κλίμακας επεισόδιο με την Τουρκία. Ακόμη και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ άφησε αιχμές λέγοντας ότι στο θέμα αυτό «δεν αριστεύσαμε στην επικοινωνία»…

Το «Oruc Reis» εισήλθε και έπλευσε σε διεθνή ύδατα σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάτι που δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εφόσον δεν είχε απλώσει τα μήκους έως και 10 χλμ. καλώδια με τα οποία πραγματοποιούνται οι σεισμικές έρευνες. Όμως, όπως αποδείχθηκε, το πλοίο έπλευσε προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου και πραγματοποίησε ένα μεγάλο κύκλο μήκους σχεδόν 70 ν.μ. από την κυπριακή ΑΟΖ, όπου πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες, χωρίς να έχει μαζέψει τα καλώδιά του. Παρά το γεγονός ότι οι ενδείξεις οδηγούσαν στο συ­μπέρασμα ότι το πλοίο υποχρεώθηκε να κάνει αυτόν τον ελιγμό προκειμένου να μην μπλεχθούν τα καλώδια και απωλέσει τον ειδικό αυτό εξοπλισμό του, δημιουργήθηκαν σοβαρά ερωτηματικά.

Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να δίνει μόνη της την εξήγηση της «κακοκαιρίας», όταν δημοσίως δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από την τουρκική πλευρά. Αντιθέτως, η άγνοια και η προχειρότητα δημιούργησαν ένα εντελώς αρνητικό κλίμα και στο εσωτερικό, που προκάλεσε μάλλον λοιδορία για τη θεωρία της… παράσυρσης αυτού του τεράστιου πλοίου από τους ανέμους, οι οποίοι δεν έπνεαν πάνω από 6 Μποφόρ στην περιοχή.

Όπως, επίσης, αρνητικές εντυπώσεις και ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, σύμφωνα με τη οποία το «Oruc Reis» εξήλθε από το FIR Αθηνών, μια διατύπωση απολύτως λανθασμένη, αν και είναι σαφές για ποιον λόγο χρησιμοποιήθηκε, μια και στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει φυσικά οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, ούτε έχουν κατατεθεί από την Ελλάδα συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας, τα δικαιώματα όμως επί της οποίας είναι εξ υπαρχής (ab initio) και αυτοδικαίως (ipso facto).

Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός που θυσιάστηκαν στα Ίμια. Φέτος δεν τολμήσαμε να ρίξουμε ούτε ένα στεφάνι στην θάλασσα

 

Το σκάφος προφανώς και δεν πραγματοποίησε έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς για τέτοιες έρευνες απαιτείται και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πλους, ώστε να εξασφαλίζονται ευθείες, τεμνόμενες γραμμές στην αποτύπωση των σημάτων από τον βυθό. Όμως δεν επρόκειτο και για μια απλή διέλευση από την περιοχή μάλιστα που ο κ. Ερντογάν –με το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης– θεωρεί ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Πολύ πιο αρνητική όμως ήταν η είδηση ότι ο καπετάνιος του τουρκικού ερευνητικού απάντησε στα μηνύματα της ελληνικής φρεγάτας ισχυριζόμενος ότι πλέει σε περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», θέλοντας έτσι να προβάλει στην πράξη τους ισχυρισμούς του Ερντογάν.

Αμήχανη σιωπή
Από την Αθήνα υπήρξε αμήχανη σιωπή και κυρίως δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε διάβημα προς την Άγκυρα, ώστε να απορριφθούν και επισήμως οι ισχυρισμοί του καπετάνιου του «Oruc Reis», το οποίο ανήκει στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ.

Δύο ημέρες αργότερα ένα νέο περιστατικό ανακάτεψε την Αθήνα, καθώς ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αποκαλύψει ότι στην επικοινωνία Ακάρ – Παναγιωτόπουλου ο τούρκος υπουργός «ευχαρίστησε» τον έλληνα ομόλογό του για το ότι δεν επιχειρήθηκε να πάει κάποιος στα Ίμια (για την επέτειο της τραγικής απώλειας των τριών ελλήνων αξιωματικών). Και απέδωσε την απουσία εντάσεων φέτος στα Ίμια στο γεγονός ότι «δεν πήγε η Ελλάδα, έτσι δεν πήγε και η Τουρκία» και μάλιστα πρόσθεσε ότι ο κ. Ακάρ θα έλεγε στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι αυτό πρέπει να γίνεται και σε άλλα νησιά…

Ο κ. Ερντογάν ευθέως υπονόησε ότι είχε υπάρξει προσυνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ότι πέτυχε τελικά –με την απειλή ότι η Τουρκία θα αντιδράσει– να μην επιχειρηθεί η προσέγγιση οποιουδήποτε έλληνα αξιωματούχου στα Ίμια προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των τριών νεκρών.

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βεβαίως δεν προσέγγισε τα Ίμια, αλλά από απόσταση –πότε επί κανονιοφόρου και πότε επί ελικοπτέρου– έριξε στεφάνι στη θάλασσα, η πρακτική που είχε ακολουθηθεί ήδη από το 1996, μετά την επονείδιστη συμφωνία απεμπλοκής που επέβαλαν οι Αμερικανοί και αποδέχθηκε ασμένως ο κ. Σημίτης, ήταν οι τελετές μνήμης να γίνονται στην Κάλυμνο και στην Αθήνα.

Όμως η αμηχανία και η σιωπή της κυβέρνησης για σχεδόν ένα 24ωρο, μέχρις ότου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να δηλώσει την Πέμπτη ότι «δεν υπήρξε συνεννόηση για τα Ίμια», προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό, καθώς, προφανώς, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ήταν σίγουρο εάν και ποιος θα μπορούσε να είχε ανοίξει τέτοια συζήτηση με την τουρκική πλευρά.

Η δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου, παρά την –επίσης σε πλήρη σύγχυση– ανακοίνωση διάψευσης της συνομιλίας που είχε με τον δημοσιογράφο του Alpha, δεν απαντά πάντως στο αν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον κ. Ακάρ και ποια ήταν η απάντηση που δόθηκε από την Αθήνα. Γιατί ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά ζήτησε να αποδεχθεί η Αθήνα το άτυπο ή σιωπηρό «γκριζάρισμα» και άλλων νησιών του Αιγαίου προκειμένου να αποφύγει… αντίδραση της Άγκυρας.

Και δυστυχώς δεν δόθηκε καμιά πειστική και ξεκάθαρη απάντηση στους ισχυρισμούς αυτούς του κ. Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία κινείται με την ίδια λογική και στην Κύπρο, όπου μάλιστα διατυπώθηκε ως προϋπόθεση για τη διακοπή των προκλήσεων η ταυτόχρονη διακοπή των ερευνών φυσικού αερίου τόσο από την Τουρκία, όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς φυσικά να αναφέρεται ότι η Κύπρος ασκεί τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Το επόμενο διάστημα θα κινούμαστε σε μια πολύ δύσκολη ισορροπία στα ελληνοτουρκικά, καθώς η Τουρκία, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στη Συρία, θα θελήσει να επιβάλει διά της ισχύος ένα «ουδέτερο» περιβάλλον στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο όμως θεωρεί ότι εξασφαλίζεται με την πλήρη φινλανδοποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάτι που τουλάχιστον η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε καν ως υπόνοια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Κεντρική φωτό: sabah.com.tr


Σχολιάστε εδώ