Τουρκικό σενάριο για πάγωμα γεωτρήσεων έναντι πενταμερούς

Τουρκικό σενάριο για πάγωμα γεωτρήσεων έναντι πενταμερούς

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, η κατοχική δύναμη – με τη στήριξη της Άγκυρας – έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Tο νέο τουρκικό σενάριο που έχει ξεκινήσει να διοχετεύεται αφορά τις προσπάθειες για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό.

Το «ύπουλο» σχέδιο της Τουρκίας

Η Τουρκία μέσα από αυτό το σχέδιο φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών από εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει μέσα στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.

Για το σενάριο αυτό, η Άγκυρα θα κινηθεί ως εξής:

Οι Τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις λίγο-πολύ θα ολοκληρωθούν –στην παρούσα φάση– τους επόμενους δύο μήνες. Οι νέες προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας χρονικά τοποθετούνται στο τέλος Απριλίου.

Η χρονική σύμπτωση των γεωτρήσεων με μια ενδεχόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για να προκαλέσει «κινητικότητα». Ουσιαστικά θα επιμένει η Άγκυρα στη διασύνδεση δύο διαφορετικών δράσεων: Πάγωμα γεωτρήσεων με έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.  

Αυτό το ενδεχόμενο περικλείει μια μεγάλη παγίδα.

Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, αναφέρει η εφημερίδα, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης (συνομοσπονδία, δύο κράτη κ.τ.λ.) και το ενεργειακό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, αναφέρουν πως προς αυτή την κατεύθυνση η κατοχική δύναμη έχει εξασφαλίσει υποστηρικτές σε διεθνές επίπεδο. Ξένες κυβερνήσεις αλλά και διεθνείς Οργανισμοί υποδεικνύουν πως «θα πρέπει να τα βρείτε» και πως «μόνο έτσι θα εκτονωθεί η κρίση». Αυτές οι επιδερμικές προσεγγίσεις, που δεν ασχολούνται με την ουσία (ποιος παρανομεί, ποιος προκαλεί την ένταση) δημιουργούν πιέσεις προς την πλευρά της Λευκωσίας.

Είναι γνωστό πως η Άγκυρα θεωρεί πως οι μέχρι το 2017 συζητήσεις (Κραν Μοντανά) έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και ότι τώρα θα πρέπει να τεθούν εναλλακτικά μοντέλα. Η Τουρκία συζητά βασικά λύση συνομοσπονδίας, μοντέλο δηλαδή, που θα της επιτρέπει τον έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Είναι ανοικτή για συζήτηση και της συμφωνίας για δύο κράτη, αν και δεν το ευνοεί. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει πως δεν αποδέχεται διαδικασία ανοικτού τέλους και ζητά όπως καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις.

Είναι σαφές πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έντονο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο για το σκηνικό, το οποίο θα στηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα. Η Άγκυρα προετοιμάζει το έδαφος για να διαμορφωθούν συνθήκες για να ασκηθούν πανταχόθεν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά. Το τουρκικό αφήγημα μπορεί να βρει ανταπόκριση εάν πείσει πως με βάση το δικό της σενάριο θα εκτονωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη Λευκωσία έχουν προφανώς εικόνα για τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Η διασύνδεση ενεργειακού με το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως μια προσπάθεια για πάγωμα του προγράμματος και μόνο και όχι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Στo πλαίσιo αυτό εκτιμάται πως η υιοθέτηση του τουρκικού σεναρίου θα περάσει και μέσα από κλιμάκωση της έντασης, μέθοδο στην οποία «ειδικεύεται» η κατοχική δύναμη. Στην Άγκυρα θεωρούν πως με την κορύφωση της έντασης θα συρθεί η Λευκωσία, κάτω και από την πίεση των τρίτων στο τουρκικό σενάριο.

paron.gr με πληροφορίες από philenews
Φωτο: aa.com.tr


Σχολιάστε εδώ