Άγρια Θάλασσα

Άγρια Θάλασσα

Συγγραφέας
Vanessa De Haan
Μετάφραση
Σοφία Σκουλικάρη 


Ένα επικό μυθιστόρημα με φόντο τα ταραγμένα χρόνια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το πρώτο μυθιστόρημα της Vanessa De Haan είναι βασισμένο σε προσωπικές της οικογενειακές ιστορίες και εμπνευσμένο
από την αγάπη της για τα Χάϊλαντς της Σκωτίας και τη θάλασσα.

1939. Τρεις ζωές διασταυρώνονται στη δίνη του πολέμου. Μέσα σε κλίμα αναταραχής και φόβου, με τον πόλεμο να μαίνεται σε αέρα, στεριά και θάλασσα, ολόκληρη η Βρετανία βρίσκεται σε αναβρασμό.
Ο Τζακ, που έχει μεγαλώσει μέσα στους βομβαρδισμούς, δραπετεύει για να καταταγεί στο Εμπορικό Ναυτικό. Τα ταξίδια του στη Ρωσική Αρκτική μπορεί να είναι σκληρά, αλλά του προσφέρουν διέξοδο σε μια νέα ζωή.
Όσο βρίσκεται με άδεια στο μυστικό λιμάνι του Βασιλικού Ναυτικού στη Σκωτία, ο Τζακ γνωρίζει την Ολίβια, τη χαϊδεμένη κόρη ενός αξιωματικού. Ελεύθερη επιτέλους να τριγυρίζει εδώ κι εκεί, η Ολίβια απολαμβάνει τις καινούριες δυνατότητες που της προσφέρει ο πόλεμος. Όμως, η οικογένειά της –και ιδίως ο Τσάρλι, ένας ραγδαία ανερχόμενος πιλότος– δεν χαίρεται μ’ αυτές τις εξελίξεις. Ειδικά με την έλευση του Τζακ που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων τους.
Η ιστορία τριών νέων που ενηλικιώνονται εν μέσω του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και ακροβατούν ανάμεσα στην απώλεια, τον φόβο, το πάθος και τον κίνδυνο.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 12 Φεβρουαρίου 2020


Απόσπασμα βιβλίου

Πρόλογος

Η στέγη εκτείνεται από τη μια άκρη του σιδηροδρομικού σταθμού ως την άλλη σαν δέρμα τυμπάνου, μεγεθύνοντας τους ήχους: τα βήματα των ανθρώπων, το ρυθμικό αγκομαχητό των τρένων, το γουργουρητό των τροχών, τη φωνή ενός φύλακα, το σφύριγμα ενός αχθοφόρου. Στο εκδοτήριο δεν ξέρεις πού αρχίζει και πού τελειώνει η ουρά. Ένας άντρας βροντάει το τζάμι και υψώνει τη φωνή με θυμό κι απόγνωση. Τα εισιτήρια είναι ελάχιστα. Όλοι θέλουν να φύγουν, ν’ ακολουθήσουν τα παιδιά που φυγαδεύτηκαν σε ασφαλέστερα σημεία αυτής της επικίνδυνης πια χώρας. Ο αέρας είναι υγρός και κολλάει πάνω σου. Μέσα στην ομίχλη, ελάχιστα πράγματα ξεχωρίζουν: δυο ναύτες που κρατούν ισορροπία πάνω σε μια στοίβα βαλίτσες κι ο ένας τραγουδάει όσο ο άλλος τον συνοδεύει με ένα ακορντεόν. Ο καπνός που βγαίνει από την πίπα του εφημεριδοπώλη, οι τοποθετημένες με τάξη ασπρόμαυρες φυλλάδες στον πάγκο του. Μια παρέα στρατιωτών με φινετσάτες στολές, με το δέρμα στις μπότες τους μαλακό και καθαρό και τα μαύρα, βαριά τουφέκια τους στηριγμένα στους ώμους.
Ένας αστυνομικός έχει πάρει στο κατόπι μια παρέα αγοριών με ύποπτη όψη, τα οποία του ξεφεύγουν σαν τον υδράργυρο, γλιστρώντας μέσα σε ανοίγματα που όσο γρήγορα ανοίγουν έτσι και κλείνουν. Τα χάνει ξανά από τα μάτια του όταν περικυκλώνουν ένα κορίτσι με ανοιχτοπράσινο πανωφόρι και κερασιά κορδέλα δεμένη γύρω από το ασορτί καπέλο του, μια ζωηρόχρωμη πιτσιλιά ανάμεσα στα μουντά καφέ και γκρίζα κοστούμια και τις τραγιάσκες. Ο αστυνομικός διακρίνει πάλι φευγαλέα τ’ αγόρια όταν κάνουν έναν ελιγμό για να μη σκοντάψουν στις ακριβές δερμάτινες βαλίτσες που έχει στα πόδια του το κορίτσι. Κι έπειτα χάνονται ξανά, σαν την αστραπιαία λάμψη του βραχιολιού με το οποίο παίζει νευρικά η κοπέλα κάτω από τη μανσέτα της ζακέτας της: μέχρι ν’ ανοιγοκλείσεις τα μάτια, πάει.
Οι ήχοι ενώνονται σε μια δίνη κακοφωνίας –τα αναφιλητά των παιδιών, το γοερό κλάμα των μωρών, το μικρούλι ακορντεόν κι οι φωνές του φύλακα στο μεγάφωνο, το ουρλιαχτό ενός ακόμα τρένου που ελευθερώνεται από το πλήθος και ξεκινάει να βγει στο φως. Κι έπειτα ξαφνικά κάθε θόρυβος σβήνει όταν ακούγεται ένας νέος ήχος, τον οποίο οι Λονδρέζοι δεν θ’ αργήσουν να συνηθίσουν, μα που τώρα τον ακούν για πρώτη φορά να τους προειδοποιεί διαπεραστικός. Για μια στιγμή ο σταθμός παγώνει, παγιδεύεται μέσα σ’ ένα θραύσμα του χρόνου. Τα μωρά παύουν να κλαίνε γοερά. Ο άντρας παύει να βροντάει το τζάμι. Το ακορντεόν βγάζει έναν ξέπνοο αναστεναγμό. Χίλια ζευγάρια μάτια ανοίγουν διάπλατα, χίλιες καρδιές παύουν να χτυπούν.
Κι έπειτα το χάος…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Είπαν για το βιβλίο

«Η De Haan διαθέτει την οξυδέρκεια ενός επαγγελματία μυθιστοριογράφου… Ένα εκπληκτικό ντεμπούτο.»
–Jeffrey Archer, συγγραφέας πολυάριθμων best seller

«Μια πολεμική ιστορία, αλλά και μια ιστορία για τις αλλαγές στις κοινωνικές τάξεις που φέρνει ο πόλεμος… Η De Haan γράφει με βάθος και πάθος.»
–The Times

«Ένα βαθύ και εκφραστικό μυθιστόρημα.»
–Historical Novel Society


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βανέσα ντε Χάαν είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί κυρίως για το βρετανικό περιοδικό Spectator, αλλά και για τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 5 και τις εφημερίδες Daily Telegraph και Western Morning News.
Σήμερα ζει στο Ντέβον  με τον σύζυγό της, τα παιδιά τους και τα κατοικίδιά τους. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει το δεύτερο μυθιστόρημά της.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία, Ιστορικό – Εποχής
ISBN: 978-960-645-036-5


Σχολιάστε εδώ