Πάμε στη Χάγη για να χάσουμε…

Πάμε στη Χάγη για να χάσουμε…

• Θυσιάζουμε το Καστελλόριζο για να σώσουμε τη Ρόδο και τη Λέρο, λέει η Ντόρα

Κίνημα υπέρ της προσφυγής στη Χάγη συγκροτείται εντός και πέριξ της κυβέρνησης –προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του Κυρ. Μητσοτάκη– και προωθεί ανενδοίαστα την ιδέα ενός επώδυνου συμβιβασμού με την Τουρκία, με απεμπόληση εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να αποδέχονται ανοιχτά και δημόσια ότι θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χάσουμε! Ενδεικτική η δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι μπορεί στη συζήτηση στη Χάγη να χάσουμε την ΑΟΖ του Καστελλόριζου, αλλά θα διασφαλίσουμε τις ΑΟΖ των άλλων νησιών, όπως, π.χ., της Ρόδου. Παραγνωρίζοντας σκόπιμα το γεγονός ότι μια υποχώρηση αυτού του είδους θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας, που –κατά την πάγια συνήθειά της– θα θέσει νέες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.

Εντελώς… συμπτωματικά, τα ίδια πρόσωπα που προωθούν τη λύση της Χάγης ήταν στο παρελθόν υπέρ του «προδοτικού» Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο.

Παρέμβαση του Κ. Καραμανλή!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρξει δημόσια παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος διαφωνεί με την άνευ όρων προσφυγή στη Χάγη, ενώ εξίσου αντίθετος είναι και ο Αντ. Σαμαράς. Από το περιβάλλον του τελευταίου λέγεται ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει «casus belli» με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι άσχετη με τις ισχυρές πιέσεις που του ασκούνται –κυρίως από την Ουάσινγκτον– προς την κατεύθυνση αυτή. Μόλις στα μέσα της εβδομάδας ο Ντ. Τραμπ, τηρώντας ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές, κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν και να λύσουν τις διαφορές τους. Με δεδομένο το… έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, πολιτικοί και διπλωμάτες δεν αποκλείουν να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών και το θέμα της Χάγης να τεθεί επί τάπητος ακόμη και εντός του 2020.

Κίνημα προθύμων

Στο κίνημα των… προθύμων έχουν προσχωρήσει ορισμένοι υπουργοί, όπως οι Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Κεραμέως κ.ά., αλλά και αρκετοί κεντρώοι βουλευτές της παράταξης, που διαχρονικά είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Σταθερά υπέρ ο διορισμένος από τον Κυρ. Μητσοτάκη Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θ. Ντόκος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που… άνοιξε τον δρόμο.

Στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί μεγάλη ανησυχία όσον αφορά τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου, ανησυχία που εντάθηκε μετά τις πληροφορίες για την παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου του Χρ. Ροζάκη και άλλων προσώπων που… διέπρεψαν τις περιόδους του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου. Πρόσωπα που δεν διακρίνονται για τις σθεναρές εθνικές θέσεις, είναι περισσότερο στη λογική του ρεαλισμού, δηλαδή του συμβιβασμού με την Τουρκία, και με το επιχείρημα ότι η άλλη λύση είναι ο… πόλεμος.
Αυτά ακριβώς τα πάρε-δώσε του πρωθυπουργού με τα πρόσωπα αυτά ενισχύουν την άποψη που έχουν ορισμένοι, οι οποίοι θεωρούν πως αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη –υπό ορισμένες συνθήκες– η προσφυγή στη Χάγη.

Η περιβόητη δήλωση της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε αίσθηση και σημαντικές αντιδράσεις ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας Στ. Καλαφάτη, ο οποίος τάχθηκε κάθετα α­ντίθετος με την προσφυγή στη Χάγη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ