Νέο Ασφαλιστικό: Διακρίσεις σε βάρος των Βορειοηπειρωτών…
Του
ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΟΥΛΑ
Τον Μάιο του 2019, αντιπροσωπεία Βορειοηπειρωτών συναντά τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη και λαμβάνουν γραπτή δέσμευση ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τις ρυθμίσεις του «νόμου Κατρούγκαλου» που τους στερούν το δικαίωμα πλήρους εθνικής σύνταξης με τον νόμο που θα φέρει για το Ασφαλιστικό.
Ο «νόμος Βρούτση» ήρθε να αντικαταστήσει τον «νόμο Κατρούγκαλου», παρεμβαίνοντας σχεδόν σε όλα του τα άρθρα εκτός από τα σημεία εκείνα που ορίζουν ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη, ασχέτως αν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα, επειδή ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991.
Με απλά λόγια, ένας Βορειοηπειρώτης που ήρθε στην Ελλάδα το 1991 και εργάζεται από τότε είναι έλληνας πολίτης, θεωρείται «παλιός ασφαλισμένος / προ 1993», έχει πληρώσει όλες τις εισφορές και θα λάβει εθνική σύνταξη μειωμένη κατά 1/4 σε σχέση με κάποιον έλληνα πολίτη που έχει τα ίδια ακριβώς ένσημα, αλλά ζει στην Ελλάδα από το 1980. Αν δεν είχε την τύχη να εργαστεί από το 1991, αλλά αργότερα, τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο.
Για να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά, οι Βορειοηπειρώτες που συνταξιοδοτούνται φέτος στην καλύτερη περίπτωση χάνουν 110 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξή τους επειδή είχαν το προνόμιο να γεννηθούν και να ζήσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στον κομμουνιστικό παράδεισο του Χότζα. Στην πράξη, όσοι έχουν κάνει αίτημα συνταξιοδότησης μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» έχουν χάσει από 200 μέχρι 320 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή τους.
Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, λέει η λαϊκή σοφία. Βέβαια –μάλλον όχι κατά σύμπτωση– ο υπουργός που σήμερα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τόσο τους Βορειοηπειρώτες, όσο και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του είναι ο ίδιος που το 2012, με μία επίσης προσβλητική, φωτογραφική ρύθμιση, είχε αποκλείσει τους Βορειοηπειρώτες από το βοήθημα του ΟΓΑ με τον ν. 4093/2012. Και αν τότε η δικαιολογία ήταν η «τρόικα» και το Μνημόνιο, σήμερα, άραγε, τι θα επικαλεστεί ο κ. Βρούτσης;
Για την Ιστορία, πρέπει να αναφερθεί ότι τόσο η ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και οι σύλλογοι στην Ελλάδα έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να συναντηθούν με τον κ. Βρούτση προκειμένου να του εκθέσουν τις θέσεις τους, χωρίς όμως επιτυχία. Σε προφορικές και ανεπίσημες μόνο συνομιλίες δηλώνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να επανεξετάσει τις εν λόγω ρυθμίσεις.
Θα πρέπει να καταλάβουν οι κ. Βρούτσης και Μητσοτάκης πως οι Βορειοηπειρώτες δεν είναι Έλληνες με ημερομηνία έναρξης και λήξης. Πρέπει να διορθώσουν άμεσα αυτήν την αδικία προς ένα κομμάτι του Ελληνισμού που διαχρονικά, αντί να υποστηρίζεται από το εθνικό κέντρο, τυγχάνει διαρκώς αρνητικής
αντιμετώπισης.