Μ. Σάλλας: Οι τέσσερις βασικοί  άξονες στην ανάπτυξη

Μ. Σάλλας: Οι τέσσερις βασικοί άξονες στην ανάπτυξη

Τέσσερις βασικούς άξονες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου Lyktos, στην ομιλία του στο Οικονομικό Συμπόσιο του SPARTA FORUM με θέμα «Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;»

Η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια απαιτούν ένα άλλο μο­ντέλο ανάπτυξης. Οι τέσσερις βασικοί άξονες είναι:

♦ Μείωση του πλεονάσματος με στόχο τις δημόσιες επενδύσεις
♦ Διασφάλιση και θεσμοθέτηση της αποδοτικής μείωσης της φορολογίας
♦ Διευκόλυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ
♦ Αναβάθμιση των τουριστικών προϊό­ντων, καθώς και ενίσχυση προϊόντων ελληνικής παραγωγής με συμβολαιακή τραπεζική.

Η ελληνική οικονομία πρέπει να επαναπροσδιορίσει το παραγωγικό της μοντέλο, από καταναλωτικό, που ήταν μέχρι σήμερα, σε εξαγωγικό. Πρέπει να δοθεί έμφαση σε εξωστρεφείς κλάδους, στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση τροφίμων, την ενέργεια, τα βασικά μέταλλα και ορυκτά, τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας, όπως, π.χ., οι κατασκευές και η οικοδομή, οι οποίοι τα χρόνια προ της κρίσης στηρίχθηκαν κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες επενδύσεις, δεν θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, σοβαρά πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως, π.χ., τα clusters, οι συστάδες επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά γύρω από τις αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις διαχείρισης υποδομών.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη.

Για να είναι βιώσιμη και ακόμα πιο αποδοτική, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, που θα αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, θα ενισχύουν την εξωστρέφεια της οικονομίας και θα πολλαπλασιάζουν τον οικονομικό αντίκτυπο των νέων επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ