Αποκάλυψη – ΣΟΚ: Απαγορεύουν στον οφειλέτη να προσφεύγει στα δικαστήρια!

Αποκάλυψη – ΣΟΚ: Απαγορεύουν στον οφειλέτη να προσφεύγει στα δικαστήρια!

Με τον νέο νόμο που μαγειρεύουν, σε αντικατάσταση του σωτήριου «ν. Κατσέλη»

-Κανένας περιορισμός στα «κοράκια», στα funds, που θα αρπάζουν από τον δανειολήπτη ό,τι έχει και δεν έχει

-Φτιάχνουν το δικό τους πτωχευτικό δίκαιο, χωρίς καμία προστασία του οφειλέτη

-Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνει η Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ)

– Μόνο 273 πολίτες αποδέχθηκαν τη συνολική ρύθμιση μέχρι τώρα 

Απόλυτη σιγή τηρεί η κυβέρνηση για τα απίστευτα δεσμά του νόμου που θα αντικαταστήσει τον πραγματικά σωτήριο «νόμο Κατσέλη», ο οποίος απέτρεψε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και έβαλε φρένο στους εκβιασμούς από τις τράπεζες και τα «κοράκια», που θα προκαλούσαν ανθρώπινες τραγωδίες και ακραίες καταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Σιγή που δεν είναι καθόλου τυχαία. Κρύβει αδίστακτες διατάξεις, με πιο εξωφρενική για κράτος δικαίου, για χώρα της Δύσης, για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απαγόρευση στον δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο κατά της ρύθμισης που θα του προτείνει η τράπεζα ή το fund μέσω της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων για προσφυγή στον δικαστή.

Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, «δικαστής για τον μυλωνά στο Βερολίνο»… Δεν θα μπορεί να έχει αποτελεσματική και ουσιώδη πρόσβαση στο δικαστήριο προκειμένου να πετύχει μια ρύθμιση με δόσεις και διαγραφή μέρους της οφειλής, αποτρέπο­ντας τον πλειστηριασμό της κατοικίας του.

Με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που ουσιαστικά θα προστατεύει τις τράπεζες και τα «κοράκια», θα υπάρχει όριο για το υπόλοιπο του υπαγόμενου δανείου μέχρι τα 130.000 ευρώ προκειμένου να προστατεύεται η πρώτη κατοικία του καταναλωτή και να μπορεί να μπει στην πλατφόρμα για να ρυθμίσει το χρέος του για 20 με 25 χρόνια.

Ενδεχομένως να υπάρξει και επιδότηση από το κράτος από 20% έως 50%. Για τον επαγγελματία η ένταξη στην πλατφόρμα θα είναι μέχρι τα 100.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία του.
Και συζητείται ο πτωχευτικός νόμος να προβλέπει και ατομική πτώχευση.

Τι λέει ο Σταϊκούρας

«Θα υπάρχει ένα ενιαίο σχήμα προστασίας. Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά», αναφέρει με όλους τους τόνους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Και θύμισε ότι ο «νόμος Κατσέλη» θα ισχύει μέχρι την 1η Μαΐου, καλώντας όποιον έχει πρόβλημα «να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του», χωρίς όμως να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και να διευκρινίσει πόσα λεφτά πρέπει να έχει για να μην του πάρουν το σπίτι τα «κοράκια».

Ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Ιωάννη Στουρνάρα, επί της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2019 τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα εξέλιξη, καθώς μόνο 273 πολίτες αποδέχθηκαν τη συνολική ρύθμιση ενώ προ τεσσάρων εβδομάδων ήταν μόλις 124. Είναι μικρό το ποσοστό μπροστά στο σύνολο των αιτήσεων που γίνονται, «αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους «θα προχωρήσουμε σε ολιστική προσέγγιση (του θέματος), ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας. Αυτό θα δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις, καμία (ευκαιρία) για κακοπληρωτές, και ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά».

Ν.Παππάς: Δεν μπορούμε να ζούμε με μία λογική ότι η οικονομία, η κοινωνία, οι άνθρωποι υπάρχουν για να υπηρετούν τις τράπεζες

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο περιβόητο Σχέδιο «Ηρακλής» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, είπε ότι «η πρόνοια της ΝΔ δεν είναι η προστασία των δανειοληπτών αλλά η βελτίωση των βιβλίων των τραπεζών, κάτι που γίνεται εις βάρος της πραγματικής οικονομίας».

Ενώ μιλώντας Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο ανέφερε πως υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας «ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να προασπίσουμε τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως την είχε επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά την είχε αφήσει να εκπνεύσει».

Κατά τον ίδιο, οι δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, με πιο πρόσφατη αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη περί βλαπτικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι δηλωτικές του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται και πολιτεύεται η κυβέρνηση.

Κατεβαίνουν στους δρόμους
Μπροστά σε αυτές τις αλλαγές, οι α­ντιδράσεις θα είναι τεράστιες, ίσως και πρωτόγνωρες στα δέκα χρόνια των μνημονιακών δεσμών.

Ήδη η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής) διοργανώνει κινητοποιήσεις απέναντι στον νέο πτωχευτικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και καλεί όλους τους οφειλέτες «κόκκινων» δανείων να επικοινωνήσουν μαζί της.

Μόλις 234 πέρασαν…
Άνθρακες ο… θησαυρός… Στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι τώρα έχουν μπει 62.200 δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, από τους οποίους οι 41.257 ξεκίνησαν τη διαδικασία ετοιμασίας της σχετικής αίτησης, έχουν υποβληθεί 1.821 αιτήσεις και οι τράπεζες έχουν απαντήσει σε 649, με τις ρυθμίσεις χρεών να ανέρχονται σε 234.

Η δε κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί σε 145 δανειολήπτες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ